Egyiptom két szigetet adott át Szaúd-Arábiának

Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi elnök szombaton aláírta a két lakatlan vörös-tengeri sziget Szaúd-Arábiának való átadásáról szóló megállapodást – közölte a kairói kormány.

A Tírán és Szanáfír átadásáról szóló egyezményt június 14-én hagyta jóvá az egyiptomi törvényhozás. A szigetek átadását a szaúdi király tavaly áprilisi egyiptomi látogatása során jelentették be több milliárd dolláros segélyekkel és befektetésekkel együtt. A lépés nagy felzúdulást keltett az egyiptomi lakosság körében, és országszerte hatalmas tüntetésekhez vezetett.  Az ellenzék azzal vádolja Szíszit, hogy szaúdi támogatói kedvében akart járni a szigetek átadásával.

A két, stratégiai jelentőségű, lakatlan sziget az Akabai-öböl bejáratánál található, amely Izrael egyetlen kijárata a Vörös-tengerre. Tírán és Szanáfír felügyeletét 1950-ben adta át Egyiptomnak Szaúd-Arábia, mivel attól tartott, hogy a két évvel korábban alapított Izrael elfoglalja azokat. Az 1967-es hatnapos háborúban Izrael a Sínai-félszigettel együtt az említett szigeteket is felügyelete alá vonta, és azok 15 évvel később, az egyiptomi-izraeli békeszerződés nyomán kerültek vissza Egyiptomhoz. A szigeteken jelenleg kizárólag az egyiptomi hadsereg, valamint nemzetközi erők tagjai és megfigyelők tartózkodnak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Új trónörököse van Szaúd-Arábiának

Nem lehet többé külföldi munkaerő a szaúd-arábiai plázákban

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »