Marad a rendkívüli állapot Egyiptomban

Az egyiptomi kormány csütörtökön jóváhagyta Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök javaslatát az áprilisban bevezetett rendkívüli állapot három hónappal történő meghosszabbításáról – közölte a kabinet.

A kairói törvényhozás egyhangúlag támogatta április 11-én a rendkívüli állapot bevezetését az egyiptomi kopt keresztények ellen elkövetett – az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által vállalt – kettős merényletet követően. A támadásokban legalább 45-en életüket vesztették. A rendkívüli állapotot eredetileg 3 hónapra rendelték el, ennek meghosszabbításáról döntöttek csütörtökön.

A rendkívüli állapot újbóli bevezetése aggodalommal tölti el a jogvédőket, akik szerint ezzel a 2011 előtti rendőrállamhoz térnek vissza Egyiptomban. A hatóságok szerint viszont a jogkörök kiszélesítése lehetővé teszi, hogy erélyesebben lépjenek fel azokkal szemben, akiket az egyiptomi vezetés az állam ellenségeinek nevez.

Az egyiptomi belügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy a szökevény terroristák felkutatására indított művelet során a rendőrök rábukkantak a szélsőségesek egyik sivatagi kiképzőtáborára. A kialakuló tűzharc során legalább hét emberrel végeztek, emellett fegyvereket, egy motort és katonai egyenruhákat foglaltak le. A tárca szerint olyan fegyveresekkel végeztek, akik részt vettek a keresztények elleni erőszakcselekményekben.

Kapcsolódó cikkünk: Egyiptomban is komoly gondokkal küzd az Iszlám Állam

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »