Forr a hangulat Szíriában

Az Egyesült Államok vezette koalíciós erők harci gépe a légtér elhagyására kényszerített egy szíriai Szu-22-es vadászbombázót, amely a kurd és arab milíciákból álló Szíriai Demokratikus Erők (SDF) állásait támadta – számolt be a szerdán a CNN amerikai hírtelevízió jól értesült forrásokra hivatkozva.

Az incidens kedden, Tabka város környékén történt 55 kilométerre nyugatra az Iszlám Állam rakkai fellegvárától. Ez volt az első eset azóta, hogy június 18-án az amerikai légierő F/A-18 Hornet (Lódarázs) típusú vadászgépe lelőtt egy szíriai Szu-22-est.

A hírtévé értesülése szerint a koalíció úgy ítélte meg, hogy a szíriai vadászbombázó az SDF állásait támadja. A koalíciós vadászgép jelezte, hogy gépe felfegyverzett, majd figyelmeztető manővert tett. A Szu-22-es ezt követően megváltoztatta repülési irányát és elhagyta a légteret – számoltak be a CNN forrásai.

A szíriai hadsereg egy másik helyszínen, az ország délkeleti részén, a fővárostól, Damaszkusztól 75 kilométerre, Bir-Kaszab település térségében támadást indított a szélsőségesek állásai ellen. Sikerült elfoglalniuk egy magaslatot, ahonnan a térséget ellenőrzésük alatt tarthatják. Bir-Kaszabtól vezet az út Dumeir városához, Damaszkusz környékén, ahol a szíriai légierő egyik támaszpontja található.

A Daily Star című libanoni lap arról számolt be, hogy a térségben jelentős erőket mozgósítottak, kormánycsapatokat, valamint a damaszkuszi rendszer oldalán harcoló síita fegyvereseket. Az alakulatokat páncélosok és a légierő is támogatja. A harcok az Irakkal és Jordániával határos területeken folynak at-Tanf határátkelőhely közelében. A térség többnyire az Egyesült Államok és szövetségeseik által támogatott, felfegyverzett ellenzék ellenőrzése alatt áll. At-Tanfban egy kiképző központ is van, ahol amerikai és brit különleges egységek is vannak.

Ausztrália ismét ringbe száll

Ausztrália, a kormány korábbi döntését megváltoztatva, ismét részt vesz a koalíciós légicsapásokban Szíriában – közölte csütörtökön az ország védelmi minisztériuma.

Canberra kedden jelentette be, hogy felfüggeszti légicsapásait Szíriában, miután az Egyesült Államok vasárnap lelőtt egy szíriai harci repülőgépet, Moszkva pedig másnap megfenyegette a koalíciót.

Az ausztrál légierő nyolc olyan harci gépe állomásozik az Egyesült Arab Emirátusokban, amely részt vesz az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni légitámadásokban Szíriában és Irakban.

  • Előzmények
A szíriai hadsereg repülőgépe vasárnap éppen bevetésen volt Rakkától 30 kilométerre délre, amikor az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció egyik repülője lelőtte. A repülő lezuhant, darabokra tört, pilótáját eltűntnek nyilvánították. A történteket a szíriai hadsereg vérlázítónak minősítette. A szíriai konfliktus 2011-es kezdete óta ez volt az első hasonló incidens Damaszkusz szerint.

Válaszul az orosz védelmi minisztérium hétfőn bejelentette, hogy az orosz légvédelem célpontnak fogja tekinteni és kísérni fogja a szíriai nemzetközi koalíció repülőgépeit és drónjait az Eufrátesz folyótól nyugatra.

Ami a légi koordinációt illeti, a megállapodás azt hivatott megelőzni, hogy az Egyesült Államok és Oroszország légiereje véletlenül egymást támadja szíriai manőverei során. Moszkva ezt az összehangolást függesztette fel.

Forrás: MTI/TASZSZ/Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »