Karintia nyomozást indított a kettős állampolgárok felderítésére

Kettős osztrák-török állampolgárságú személyek adatainak vizsgálatába kezd Karintia, miután kedden az osztrák belügyminisztérium a tartomány rendelkezésére bocsátotta a török választáson résztvevők karintiai listáját.

Ausztriában alapvetően kizárt a kettős állampolgárság lehetősége: aki osztrák állampolgárságot kap, annak le kell mondania eredeti állampolgárságáról, és fordítva. A kettős állampolgárság csak indokolt esetben megengedett, például  ha valakinek állampolgárságot adományoznak, a tilalom betartását azonban eddig nem nagyon ellenőrizték, és a kettős állampolgársággal rendelkezők kiszűrésére nincsen országosan érvényes szabályozás.

A karintiai illetékesekhez névtelen feladótól adathordozón érkezett információk alapján a lehetségesen illegális osztrák-török kettős állampolgárságú személyek után kutatnak, és ezt a listát összevetik a belügyi tárca által kedden küldött választói jegyzékkel.

Az illetékes tartományi szerv először azt fogja megnézni, hogy a jegyzékben szereplő személyek valóban rendelkeznek-e osztrák állampolgársággal. Az első, szúrópróbaszerű ellenőrzések már megtörténtek, ez alapján a gyanú nem igazolódott be, olyan törökök szerepeltek a listán, akiknek nincs osztrák állampolgárságuk – közölték a tartományi illetékesek.

Peter Kaiser, Karintia tartományi vezetője azt közölte, hogy először a 624 karintiai illetőségű személy adatait vizsgálják, és adott esetben megindítják az osztrák állampolgárság megvonásának eljárását. Kaiser azt mondta, hogy komolyan veszik az ügyet és az ezzel kapcsolatos vádakat.

Az Osztrák Statisztikai Hivatal (Statistik Austria) adatai szerint 117 ezer török állampolgár él Ausztriában, azonban azt nem lehet tudni, hogy közülük hánynak van osztrák állampolgársága is. A hivatal szerint Ausztriában nagyjából 272 ezren élnek olyanok, akik török származásúak vagy törökök Ausztriában született gyermekei.

Wolfgang Sobotka belügyminiszter korábban arról beszélt, hogy ötezer euróig (mintegy 1,5 millió forintig) terjedő pénzbírsággal büntetnék Ausztriában az osztrák jogba ütköző török-osztrák kettős állampolgárságot. Alsó-Ausztriában pedig olyan intézkedéscsomagot jelentettek be, amely szerint akit kettős állampolgárság birtoklásán kapnak, attól megvonják a szociális juttatást és a családi támogatás folyósítását, illetve ezek visszafizetésére is kötelezik.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »