Csúnyán elszámolta magát Theresa May

Három százalékra olvadt a konzervatívok előnye a Munkáspárttal szemben – adta hírül szerdán a legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov, amely a The Times című konzervatív brit napilap számára végzett nagyon széles, 50 ezer fős választói minta alapján felmérést.

A legfrissebb, május 30-án és 31-én készített felmérés eredményei szerint a Konzervatív Párt a szavazatok 42 százalékát kapná június 8-án, a Munkáspárt pedig 39 százalékot. Legutóbb május 27-én tettek közzé előrejelzést a várható választási eredményekről, ahhoz a prognózishoz képest a konzervatívok 1 százalékot vesztettek, a Munkáspárt pedig 3 százalékot nyert.

Az előrehozott választás bejelentésének időpontjában még 20 százalék (!) volt a konzervatívok előnye, az akkori felmérésekben a Konzervatív Pártnak 43-45 százalékos, a Munkáspártnak 23-25 százalékos támogatottságot becsültek a közvéleménykutatók.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A brit miniszterelnök az előrehozott választások kiírásával hasonló játékba kezdett, mint elődje, David Cameron a Brexit-szavazással – elkerülhető kockázatot vállaltak mindketten.

Nagy lehetőség vagy felesleges kockázat a brit előrehozott választás?

Theresa May annak reményében tett javaslatot az előrehozott választások kiírására, hogy a Brexit-tárgyalásoknak stabil kormányzói többséggel futhasson neki, stratégiája azonban egyelőre nem működik, a konzervatívok az idősek szociális juttatásainak tervezett megvágása miatt veszítettek támogatókat, míg a Munkáspárt egyetemi tandíjmentesség bevezetésével mozgósította a fiatalokat.

Forrás: MTI/Reuters / Kitekintő

Friss hírek