Teljesen száműznék a laptopokat az amerikai repülők fedélzetéről

Az Egyesült Államok várhatóan megtiltja a laptopok felvitelét a bel-és külföldi légijáratok fedélzetére – erről John Kelly belbiztonsági miniszter nyilatkozott a Fox televíziónak adott interjújában.

A miniszter szerint a kormányzat azt tervezi: a repülés biztonsága érdekében „megemeli a korlátokat”, és többek között nagyon megszigorítja, hogy mi vihető fel a fedélzetre kézipoggyászként.

„A terroristák annak a megszállottjai, hogy repülés közben robbantsanak fel egy gépet, kivált, ha az amerikai járat és tele van amerikai utasokkal” – fogalmazott Kelly, hozzátéve, hogy „valós, és nagyon kifinomult módszerek miatti fenyegetettségről” van szó.

A laptopok betiltásáról szólva elmondta: a kézipoggyászok átvilágításánál jól látható, hogy mi van a csomagban, tehát látható a laptop is, ám az már nem azonosítható, hogy a számítógépben elhelyeztek-e valamit. Kelly hangsúlyozta, hogy a laptopok betiltása csak egyike a várható megszigorított intézkedéseknek, s bevezetésük időpontjáról még nem született döntés.

Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (TSA) egyébként egyes amerikai repülőtereken már megkezdte az új ellenőrzési módszerek kipróbálását, márciusban pedig már tíz repülőtérről – köztük az Egyesült Arab Emírségek, Katar és Törökország reptereiről – érkező járatokon betiltotta a nagyobb elektronikus szerkezetek fedélzeti szállítását.

Nyilvánosságra került hírszerzési jelentések szerint ugyanis az Iszlám Állam nevű terrorszervezet számítógépekbe épített robbanószerkezetekkel kísérelhet meg merényleteket, elsősorban amerikai repülőjáratokon. Ezt – mint Donald Trump amerikai elnök a washingtoni tárgyalásaikon elmondta az orosz külügyminiszternek, Szergej Lavrovnak – az Iszlám Állam szervezetébe beépült izraeli hírszerzés derítette volna fel.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »