Az EB egyeztetne az USA-val a tabletek utastéri szállíthatóságáról

Az Európai Bizottság illetékesei telefonon egyeztetnek Washingtonnal arról az amerikai részről felvetett intézkedésről, amelynek értelmében az Egyesült Államokba tartó repülőgépeken korlátoznák egyes számítástechnikai eszköz szállíthatóságát – közölte pénteken Anna-Kaisa Itkonen, az Európai Bizottság egyik szóvivője.

A szóvivő nem nevezte meg azokat a bizottsági illetékeseket, akik John Kelly amerikai belbiztonsági miniszterrel és más amerikai illetékesekkel beszélnek majd az európai légijáratokat is érintő amerikai szabálytervezet részleteiről.

Itkonen szerint a technikai és politikai természetű megbeszélés célja az amerikai szándék tisztázása.

Szavai szerint a sürgős telefonbeszélgetést azért szorgalmazza az uniós bizottság, mert a témában Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja és Violeta Bulc közlekedésügyi uniós biztos által az amerikai illetékeseknek küldött levélre – amelyben felvilágosítást kértek a szabálytervezet részleteiről – nem érkezett válasz.

Az Európai Unió érdeke, hogy tájékozott legyen, a rendelkezésére álló információkat meg tudja osztani a tagállamokkal egy olyan intézkedés estében, amely az európai utazókat érintheti – mondta.
„Ha az Európai Uniót is érintő biztonsági kockázat áll fent, arról értesülni szeretnénk” – tette hozzá a szóvivő.

Amerikai illetékesek kedden közölték, hogy várhatóan korlátozzák a laptopok és tabletek utastérben való szállíthatóságát az Egyesült Államokba tartó brit és európai repülőjáratok fedélzetén. A számítástechnikai eszközök ennek értelmében csak feladott poggyászban lennének szállíthatók.

Az Egyesült Államok márciusban nyolc ország – Törökország, Egyiptom, Kuvait, Egyesült Arab Emirátusok, Szaúd-Arábia, Marokkó, Katar és Jordánia – Amerikába induló közvetlen járatainak esetében már bevezette a telefonnál nagyobb méretű informatikai eszközökre vonatkozó korlátozást. Ennek értelmében az utasok a telefonon és az egészségügyi eszközökön kívül elektronikus számítástechnikai berendezést – például laptopot, kamerát és tabletet – csak poggyászban feladva szállíthatnak a repülőn.

Az intézkedést az indokolja, hogy az amerikai hírszerzés szerint egy Szomáliából induló repülőgép tavalyi esetéhez hasonlóan több légijárat ellen tervezhetnek robbantásos merényletet robbanóanyaggal töltött számítástechnikai eszközzel.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »