Hamarosan összeér a szír hadsereg és az ellenzék frontvonala

A szíriai kormányerők már Meszkene város felé tartanak, ami az Iszlám Állam utolsó hadállása a körzetben, innen egyenes út vezet a Szíria legnagyobb gátjának számító Tabka-gáthoz, amit már visszafoglalt az USA támogatását élvező SDF, így a két frontovonal lassan összeér.

A szíriai kormányerők visszafoglaltak tizenkét települést és tanyát az Iszlám Állam dzsihadista szervezettől Aleppótól 100 kilométerre keletre – a csapatok most Meszkene város felé tartanak, ami az IÁ utolsó hadállása a körzetben. A történtekről a hadsereg vezérkarának képviselője számolt be a Szana állami hírügynökségnek, tájékoztatása szerint 24 óra alatt 12 települést és tanyát szabadítottak fel az Eufrátesz folyón lévő Aszad víztározó közelében.

A szíriai hadsereg az elmúlt három hónapban 170 települést és tanyát szabadított fel Aleppótól keletre. A térségbeli harcok egyik legutóbbi nagy sikere volt, hogy visszafoglaltak egy katonai repülőteret 5 kilométerre Meszkenétől. A létesítményért vívott harcokban az IÁ több mint háromezer fegyveresét megölték vagy megsebesítették.

Meszkenéből egyenes út vezet a Szíria legnagyobb gátjának számító Tabka-gáthoz és az ahhoz közeli, azonos nevű városhoz, amelyeket május 10-én foglalt vissza az IÁ-tól az Egyesült Államok támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ellenzéki ernyőszervezet.

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek