NATO-csúcs: Merkel ultimátumot adott Erdogannak

Ha Ankara nem járul hozzá ahhoz, hogy a német törvényhozás, a Bundestag tagjai meglátogathassák a dél-törökországban szolgáló német (Bundeswehr-) katonákat, Berlin kivonhatja az incirliki légitámaszponton állomásozó alakulatát – közölte Angela Merkel német kancellár Brüsszelben, a NATO-tagországok csúcstalálkozójára érkezve csütörtökön.

A kancellár kijelentette, a NATO csúcstalálkozója keretében, Recep Tayyip Erdogan török államfővel való találkozásakor hangsúlyozni fogja, hogy Németország számára elengedhetetlen, hogy a hadsereg katonáit a német törvényhozás tagjai meglátogathassák. „Ha Ankara nem enged álláspontjából, el kell hagynunk Incirliket” – tette hozzá.

Ankara a Németországban menedékjogot szerzett török katonák első csoportjáról szóló hírek hatására ellenlépésként az elmúlt napokban megtiltotta német parlamenti (Bundestag-) képviselőknek, hogy belépjenek az incirliki légi bázisra, ahol az Iszlám Állam terrorszervezet elleni nemzetközi koalíció műveleteiben részt vevő német katonák állomásoznak. A német kormány ezért a 260 fős Bundeswehr kontingens kivonását vette fontolóra. A török vezetés azzal vádolja a menedékjogot szerzett török katonákat, hogy közük lehetett a tavalyi hatalomátvételi kísérlethez.

Merkel érkezésekor azt is hangsúlyozta, hogy a NATO központi feladatot lát el a Nyugat biztonságának garantálásában. A katonai szövetség a közös biztonság alapvető pillére, amely az egységet fejezi ki a tagországok közötti szolidaritás által – tette hozzá.

Kanada a botrányok ellenére folytatja az információcserét az amerikaiakkal

A közelmúltbeli botrányok ellenére Kanada folytatja a hírszerzési információcserét az Egyesült Államokkal – szögezte le Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a NATO-tagországok állam- és kormányfőinek találkozója előtt csütörtökön Brüsszelben.

A brit hatóságok csütörtökön leállították a manchesteri terrortámadás vizsgálata során begyűjtött értesülések megosztását az amerikai szolgálatokkal, miután ezek rendre kiszivárogtak a sajtóhoz, sajtójelentések szerint korábban pedig az derült ki, hogy Donald Trump amerikai elnök Izraeltől származó titkos információkat osztott meg Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Trump hétfőn Jeruzsálemben mindazonáltal arról biztosította Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt, hogy nem említette Izraelt a Lavrovval folytatott megbeszélésén.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Ausztrália és Új-Zéland mellett Kanada is részese az angolszász országok közötti, Five Eyes (Öt Szem) néven ismertté vált hírszerzési szövetségnek, amelynek keretében a felek titkosszolgálati információkat osztanak meg egymással.

Trump támogatja a kollektív védelmet

Donald Trump amerikai elnök kiáll a NATO kollektív védelmi elve mellett, nevezetesen, ha támadás éri a szervezet valamely tagállamát, azt a többi úgy tekinti, mintha őt is megtámadták volna – közölte csütörtökön a washingtoni Fehér Ház egyik magas rangú tisztségviselője. „Ez a szövetség lényege” – mondta a tisztségviselő.

Trump a tavalyi amerikai elnökválasztási választási kampányban megkérdőjelezte a NATO-t létrehozó washingtoni szerződésnek a kollektív védelemre vonatkozó 5. cikkét, és nyilvánosan azóta sem támogatta, így a tagállamok vezetői előtt csütörtökön Brüsszelben mondott beszédében sem tett említést róla.

Forrás: MTI/Reuters

 

Friss hírek