Az USA nélkül is végigviszik a TPP-megállapodást

Az Egyesült Államok nem tér vissza a TPP Csendes-óceáni Partnerségi Megállapodáshoz, hanem bilaterális megállapodások megkötésére törekszik annak tagjaival – szögezte le Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tanácskozásán Hanoiban.

Donald Trump elnök hivatalba lépése után “America First” jelszóval fémjelzett kereskedelmi politikája egyik első aktusaként az idén január 23-án léptette ki az Egyesült Államokat a Csendes-óceáni Partnerségi Megállapodásból (Trans-Pacific Partnership Agreement, TPPA vagy TPP).

Az egyezmény megmaradt tizenegy tagja Hanoiban most abban állapodott meg, hogy az Egyesült Államok későbbi visszatérésének a reményében megvizsgálják az együttműködés életbe léptetésének a lehetőségeit. Robert Lighthizer azonban leszögezte, hogy a visszatérésre nem lesz mód.

“A TPP olyan döntéseket hoz, amilyeneket csak akar és az Egyesült Államok is meghozza a maga döntéseit. Ebből nem következik, hogy az együttműködés ellen lennénk. Reményeink szerint hamarosan kétoldalú megállapodások sorozatát kötjük majd meg a régióban” – jelentette ki egy sajtókonferencián.

Kína konkurens szabadkereskedelmi kezdeményezése, a Regional Comprehensive Economic Partnership csak ázsiai országokat foglalna magában, az Egyesült Államokat nem.

A kezdeményezés emellett jóval lazább együttműködési kereteket kínálna, mint a TPP, kevésbé szigorú követelményekkel a szellemi tulajdon védelmére, a munkajogra és a környezet védelmére vonatkozóan.

Az APEC-tanácskozás alatt Robert Lighthizer négyszemközti tárgyalásokat folytatott számos tagország képviselőjével. A találkozó az Egyesült Államok ellenállása miatt a szabadkereskedelmet méltató és a protekcionizmust elítélő szokásos zárónyilatkozat nélkül ért véget.

Ehelyett a tanácskozás vietnami elnöke saját külön nyilatkozatában a protekcionizmust elítélő szóhasználattal fejezte ki a tagállamok szabadkereskedelem és a befektetések liberalizálása melletti elkötelezettségét. A tanácskozás résztvevőinek külön-külön tett nyilatkozatai viszont nem tettek említést protekcionizmus elleni elkötelezettségről.

Az APEC-találkozón az eredetileg Kína növekvő gazdasági dominanciájának az ellensúlyozására létrejött TPP egyezmény tagjai – Ausztrália, Brunei, Chile, Japán, Kanada, Malajzia, Mexikó, Peru, Szingapúr, Új-Zéland és Vietnam – gyakorlatilag annyit értek el, hogy életben tudják tartani a megállapodást, de az Egyesült Államok nélkül a TPP kereskedelmi forgalma mintegy negyedére csökken.

A TPP-kezdeményezés tizenegy megmaradt tagjának kereskedelmi miniszterei végül abban állapodtak meg, hogy júniusban ismét összeülnek Japánban és novemberben terjesztik be javaslataikat a TPP együttműködés továbbfejlesztésére, az Egyesült Államok visszatérését is lehetővé tévő változtatásokkal. Az egyezményt azonban szándékaik szerint az Egyesült Államok nélkül is életbe léptetik.

Forrás: MTI/Reuters/AP/Kyodo

Felkapott hírek

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »

Augusztustól szigorít a beutazási feltételeken Hollandia

Augusztus 8-tól csak a teljes beoltást igazoló tanúsítvánnyal vagy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni az országba - közölte Mark Rutte holland ügyvezető miniszterelnök hétfőn. Az intézkedés az összes unión belül utazót érinteni fogja, fő oka pedig az aktív fertőzöttek számának erőteljes és hirtelen megugrása.

Read More »