Írországnak mindenképpen új miniszterelnöke lesz

Enda Kenny ír kormányfő szerdán bejelentette lemondását a kormánypárt, a jobbközép Fine Gael pártelnöki tisztségéről, a döntés értelmében Írországnak új választások megtartása nélkül is új miniszterelnöke lesz.

Kenny a nap folyamán közölte: felkérte pártját, hogy június 2-ig keressen neki utódot a pártelnöki tisztségben. Hangsúlyozta: a kormányfői tisztséget  rövid, de megfelelő ideig még ellátja, míg kijelölt utódja a parlamenti pártokkal és a független képviselőkkel egyeztet a kisebbségi kabinet támogatásáról.

Politikai elemzők szerint Kenny lehetséges utódja a 38 éves Leo Varadkar szociálisügyi miniszter lehet, de esélyes a 44 éves Simon Coveney lakásügyi miniszter is. Bárki is veszi át a miniszterelnökséget, még a parlamentnek is szavaznia kell személyéről.

A hivatalban lévő ír kormányfő már tavaly jelezte, hogy nem vezeti a Fine Gaelt a következő választásokon. A 66 éves ír politikus 2002 óta látja el a pártelnöki posztot és 2011 óta az ír miniszterelnöki tisztséget. Kenny kisebbségi kormánya csak az ellenzéki Fianna Fáil párt támogatásával tud hatalomban maradni.

Lemondása  nem számított váratlannak, tekintettel egy hónapok óta húzódó, rendőrséggel kapcsolatos botrányra. Az ügyben egy rendőr kollégái szabályellenes tevékenységéről hozott nyilvánosságra információkat. A leleplező lejáratására ezt követően kampány indult, és a volt rendőrt gyermekek ellen elkövetett erőszakkal gyanúsították meg. Később bebizonyosodott, hogy az ellene felhozott vádak alaptalanok voltak.

Enda Kenny a parlamentben először azt állította, hogy későn értesült a leleplezésekről, később azonban helyesbíteni kellett korábbi nyilatkozatát.

Az ír miniszterelnök szerdai bejelentése, amelyet eredetileg még márciusban vártak a politikai elemzők, Nagy-Britannia uniós kiválásáról szóló tárgyalások kezdete előtt történt meg. Az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő kilépése kihatással van Írországra is, hiszen az unió új külső határa a jövőben Észak-Írország mentén fog húzódni. Szakértők gazdasági hátrányoktól tartanak, és szerintük veszélybe kerülhet a protestánsok és katolikus közötti békefolyamat is a térségben.

A Fiana Fáil a tavalyi választásokat követően beleegyezett abba, hogy 2018 októberéig támogatni fogja a kisebbségi kormány kompromisszumos programját, illetve tartózkodni fog egyes fontos szavazásokkor.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/AP/Reuters

Friss hírek