Sem a cseheknek, sem a lengyeleknek nem tetszik a kvótarendszer

A Cseh Köztársaságnak továbbra is el kell utasítania a menekültelosztási kvótákat – fejezte ki egybehangzó véleményét három cseh parlamenti képviselő a CTK hírügynökségnek adott interjújában.

Tomás Zdechovsky, a  kormánypárti kereszténydemokraták (KDU-CSL) képviselője kijelentette, hogy az EU rossz stratégiát választott a kvótarendszerrel. Szerinte „Jean Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének abban a pillanatban egyszerűen változtatnia kellett volna rajta, amint észrevette, hogy a kvóták nem működnek és nem is fognak sose működni”. Hozzátette: „inkább az önkéntes megközelítésre kellett volna összpontosítania, bátorítva az államokat, sikeres példákat felmutatva, nem pedig elkezdenie fenyegetőzni”.

Miroslav Poche, az ugyancsak kormánypárti Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) képviselője rámutatott: „az emberek egyszerűen nem akarnak Közép- és Kelet-Európa országaiba menni”. „Ennek legfőbb oka, hogy semmit sem tudnak róluk, és attól tartanak, hogy gazdasági helyzetük sem fog javulni ott” – vélekedett a szociáldemokrata politikus, aki szerint Csehországnak ki kell tartania álláspontja mellett, miszerint a menekültek szétosztása csakis önkéntes alapon történhet. Egyben „szinte illegálisnak” nevezte azokat a kísérleteket, amelyek értelmében megvonnák az uniós támogatásokat a kvótarendszert elutasító tagállamoktól.

Jaromír Kohlícek, az ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) képviselője szintén elutasította a menekültelosztási kvótákat. Hangsúlyozta: „Azok közül, akik ragaszkodnak ezekhez a dolgokhoz, eddig senki sem tudott választ adni arra, hogy miként tarthatóak a migránsok a számukra kijelölt országokban”. Hozzáfűzte: „a gyarmattartó országok”, Franciaország, Nagy-Britannia és Olaszország Németországnak a társaságában a migránsok uniós tagállamok közötti elosztásában tett erőfeszítéseikkel „olyasvalamit akarnak a többi országra áttenni, amiért ők maguk a felelősek”.

Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős biztos kedden az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén haladéktalan cselekvésre sürgette azokat a tagállamokat, amelyek eddig egyetlen menekültet sem vettek át, valamint azokat is, amelyek több mint egy éve nem vettek át senkit Olaszországból és Görögországból. Leszögezte, ha egy hónapon belül nincs előrelépés, az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást fog indítani az érintett országokkal szemben.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Lengyelország is nemet mond a menekültkvótára

A lengyel kormány nem egyezik bele, hogy Lengyelországra vagy más uniós tagállamokra rákényszerítsék a menekültelosztási kvótákat – hangsúlyozta keddi sajtóértekezletén Varsóban Beata Szydlo lengyel miniszterelnök.

„Jelenleg nincs lehetőség arra, hogy Lengyelország menekülteket fogadjon be” – jelentette ki a kormányfő, hozzátéve: kormánya biztosan nem egyezik bele abba, hogy Lengyelországra vagy más uniós tagállamokra bármilyen kényszerkvótákat erőltessenek.

Az Európai Bizottság (EB) keddi bejelentésére vonatkozóan, miszerint Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indít Lengyelország, Magyarország és Ausztria ellen, ha júniusig nem kezdik el az uniós megállapodás szerint a menekültek befogadását, Szydlo kijelentette: az EB „nem okul saját hibáiból, újból megismétli azt a már többször elkövetett hibát, amely az unió súlyos válságához, a Brexithez vezetett”.

  • További cikkeink a témában:

Forrás: MTI/CTK

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »