Hétfő reggel derül csak ki, mekkora kárt okozott a zsarolóvírus

A WannaCry zsarolóvírus péntek óta legalább 150 országban összesen 200 ezer célpontot támadott meg, és a szám tovább nőhet, ha az emberek hétfőn visszatérnek munkába – adott hangot félelmének az Europolt vezető Rob Wainwright vasárnap.

Wainwright az ITV tévéhálózat egyik vasárnapi műsorában elmondta: a támadás különlegességét az adta, hogy a zsarolóvírust féregfunkcióval kombinálták, ezáltal a fertőzés automatikusan továbbterjedt.

„Ilyen globális méretű támadásra eddig nem volt példa”

– hangsúlyozta az Europol-igazgató.”Növekvő fenyegetéssel állunk szemben” – tette hozzá. „A számok egyre emelkednek, és aggódom, hova lyukadunk ki hétfő reggelre, mikor az emberek visszatérnek a munkába, és bekapcsolják gépeiket.”

Az autógyárak, kórházak, boltok, vasúttársaságok és iskolák informatikai rendszereit is megbénító vírus terjedése lassult ugyan, de félő, hogy szusszanásnyinál nem lesz hosszabb a szünet.

Wainwright elmondta, hogy egyelőre sem az Europol, sem más ügynökségek nem sejtik, ki állhat a támadás mögött, de abból indulnak ki, hogy bűnözőről van szó. „Bizonyos összegeket követelnek, ebben az esetben viszonylag alacsony összegekről van szó: 300 dollárról (körülbelül 85 ezer forintról), amely 600 dollárra (170 ezer forintra) emelkedik, ha nem fizetsz három napon belül” – tette hozzá az igazgató. „Figyelemre méltóan kevesen fizettek eddig, így nem valószínű, hogy a bűnszövetkezetek nagyot kaszáltak volna.”

Wainwright elmondta, hogy az Europol aggódik az érzékeny adatokkal dolgozó egészségügy számítástechnikai rendszereinek biztonságáért, de nem nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy a brit kormány eleget költ-e erre a célra.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A britek egyébként milliárdokat költenek IT-biztonságra

Sir Michael Fallon brit védelmi miniszter vasárnap a BBC brit hírtelevíziónak azt mondta, London milliárdokat költ a kibertámadások elleni védekezésre. Fallon határozottan leszögezte azt is, hogy az önálló brit nukleáris csapásmérő kapacitás informatikai rendszere tökéletesen védett az ilyen jellegű támadásoktól.

A miniszter kijelentette: a brit kormány az alig több mint egy éve elvégzett átfogó biztonsági felülvizsgálat keretében a kibertámadásokat hivatalosan a nemzetbiztonságot fenyegető legnagyobb veszélyforrások közé sorolta, és 1,9 milliárd fontot (700 milliárd forintot) különített el az ilyen támadások elleni védelem megerősítésére. Továbbá elmondta azt is, hogy e fejlesztési keretből jelentős összeget fordítanak a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) informatikai védelmére. Hozzátette: a hétvégi kibertámadás „nem kifejezetten” az NHS ellen irányult, érintette például a Nissan autóipari csoport nagy-britanniai részlegét is, és világszerte rengeteg más intézményt.

Az elmúlt napok globális kibertámadási hullámának mindazonáltal az első célpontjai között volt az NHS, amelynek informatikai és távközlési rendszerei 46 angliai és skóciai körzetben hosszú órákra leálltak. A támadás miatt számos brit kórházban egy ideig csak a sürgősségi eseteket fogadták, és sok előre tervezett műtétet el kellett halasztani, mert hozzáférhetetlenné váltak a páciensek adatai.

Amber Rudd brit belügyminiszter szombat este bejelentette, hogy az NHS informatikai rendszereinek működése jórészt helyreállt.

A brit védelmi miniszter a vasárnapi BBC-műsorban elmondta, hogy a brit kormány folyamatosan ösztönzi az NHS-t saját informatikai hálózatának erősítésére, egyebek mellett az elavult Windows XP rendszer használatának megszüntetésére. Michael Fallon szerint ma már a brit NHS-körzeteknek mindössze az 5 százaléka használja ezt a rendszert.

Arra a kérdésre, hogy igazak-e azok az értesülések, amelyek szerint az önálló brit nukleáris csapásmérő kapacitást hordozó tengeralattjáró-flotta is még mindig a Windows XP-t használja, Fallon kijelentette: a brit kormány „nyilvánvaló biztonsági okokból” soha nem kommentálja az atomtengeralattjáró-flotta különböző működési rendszereiről szóló értesüléseket.

Hozzátette ugyanakkor: teljes bizonyossággal kijelentheti, hogy a brit nukleáris ütőerőt hordozó Vanguard osztályú tengeralattjárók biztonságban vannak a kibertámadásoktól, mivel rendszereik „elszigetelten” működnek. „Nukleáris elrettentő kapacitásunk teljes mértékben védett” – fogalmazott a brit védelmi miniszter.

A brit atomfegyvereket négy Vanguard osztályú tengeralattjáró hordozza, ezek közül legalább egy mindig járőrözik valahol a világ tengerein, de a brit kormány soha nem fedi fel, hogy a flotta éppen őrjáraton lévő tagja merre jár.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »