Enyhülhet a dermesztő feszültség az USA és Észak-Korea között

Észak-Korea kész párbeszédet folytatni az Egyesült Államokkal, ha ennek feltételei adottak lesznek – közölte egy magas rangú észak-koreai diplomata szombaton Pekingben a dél-koreai Yonhap hírügynökség jelentése szerint.

Cso Szon Hui, az észak-koreai külügyminisztérium észak-amerikai főosztályának vezérigazgatója a pekingi nemzetközi repülőtéren újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy országa “megfelelő körülmények között” kész párbeszédet folytatni az amerikai kormányzattal.

Nem világos, hogy a phenjani illetékes ezzel a kijelentéssel arra utalt-e, hogy az észak-koreai kommunista vezetés felújítaná az atomprogramjával kapcsolatos tárgyalásokat. Phenjan eddig kategorikusan elutasította, hogy lépéseket tegyen atomprogramjának felszámolására, sőt mi több, nemrég arra figyelmeztetett, hogy “bármely pillanatban” készen áll arra, hogy végrehajtsa újabb, immár hatodik kísérleti atomrobbantását – emlékeztetett a Reuters.

A közelmúltban kiéleződött a feszültség az észak-koreai atomprogram, a kísérleti atomrobbantások és rakétakilövések miatt. Donald Trump amerikai elnök ezzel összefüggésben a diplomáciai próbálkozások és a szankciók együttes alkalmazását helyezte kilátásba, de nem zárta ki a katonai megoldást sem. Ennek alátámasztásául egy repülőgép-hordozót vezényelt a térségbe. Legutóbb azonban jelezte, hogy kész lenne találkozni Kim Dzsong Un észak-koreai elnökkel.

A Trump-kormány többször jelezte, hogy elfogyott az Észak-Koreával szemben tanúsított “stratégiai türelem”. Maga Donald Trump egy interjúban világossá tette, hogy szeretné Kína segítségével megoldani az észak-koreai helyzetet, de ha Peking nem segít, az Egyesült Államok egyedül is képes “megoldani a problémát”.

Kapcsolódó cikkeink:

Cso Szon Hui egy észak-koreai küldöttség élén Norvégiában járt, onnan hazatérőben állt meg a pekingi repülőtéren. Az észak-koreai diplomata asszony a norvég fővárosban amerikai szakértőkkel, köztük Suzanne DiMaggióval, az oslói New America agytröszt igazgatójával tárgyalt dél-koreai diplomáciai források szerint.

  • Kína szerepe
Washington már többször kérte Pekinget, zabolázza meg Észak-Koreát. A kérésnek Kína – például észak-koreai szénimportja csökkentésével – megpróbál eleget tenni.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Yonhap/Reuters/Kitekintő

Friss hírek

Új elnöke lett a vezető román kormánypártnak

Florin Citu kormányfőt választotta a következő négy évre elnökévé szombaton a román kormány vezető erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL). A feszült légkörű tisztújításon Citu 2878 szavazatot, ellenfele, a pártot négy éve vezető Ludovic Orban képviselőházi elnök 1898 voksot kapott.

Read More »

30 nap haladékot kapott az Evergrande

A 305 milliárd dolláros hiteltartozást felhalmozott Evergrande csütörtökön elmulasztotta egyik dollárkötvénye kamatainak kifizetését, ezzel közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz. A nemfizetés napjától 30 napos türelmi időszak indult, ha ez alatt nincs megoldás, jöhet a csőd. 

Read More »