A FED elnöke a nők nagyobb arányú foglalkoztatásával növelné a GDP-t

Janet Yellen, az amerikai jegybank elnöke szerint, az USA javíthatna potenciális növekedési ütemén és termelékenységén, ha megszüntetné a nők munkaerőpiaci részvételét korlátozó akadályokat.

A FED vezetője egy 18 oldalas kiadványt publikált, melyben ezúttal nem a kamatlábakat vagy a közeljövő monetáris politikájának irányvonalát tárgyalta, hanem a nők gazdaságban való részvételének történetéről és hatásairól írt, melyhez néhány példát a saját családjából merített.

Yellen a kiadványt bemutató eseményen azt mondta, hogy a nők és a férfiak közötti bérkülönbségek csökkentek ugyan, de még mindig jelentősek, mint ahogy a nők alulreprezentáltsága is bizonyos foglalkozásokban és iparágakban. Szerinte a nőknek nagyobb rugalmasságra lenne szükségük ahhoz, hogy egyensúlyozni tudjanak a szakmai és a családi élet között.

„Ha ezek az akadályok továbbra is fennmaradnak, sok állampolgárunk potenciálját pazaroljuk el, és annak a veszélynek tesszük ki a gazdaságunkat, hogy a termelékenységi képességünket nem használjuk ki teljesen egy olyan időszakban, amikor a társadalom elöregedése és a termelékenység gyenge javulása egyébként is komoly kihívást jelent a gazdasági növekedés számára.” – mondta Yellen.

A FED vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy 1948 és 1990 között a nők növekvő részvétele a munkerőpiacon mintegy fél százalékponttal járult hozzá évente a reál GDP potenciális növekedéséhez. Mégis, a felnőtt nők részvételi aránya a munkaerőpiacon csak körülbelül 75%-on áll, míg a felnőttkori férfiak aránya több mint 88%-os.

„Egy közelmúltban készült tanulmány becslése szerint a nők részvételi arányának emelése a férfiak szintjére 5%-kal növelné a bruttó hazai termékünket” – mondta Yellen, hivatkozva a Világbank beszámolójára.

Yellen szerint az olyan reformok, mint a rugalmas munkaszervezés, a megfizethető gyermekgondozás és a fizetett családi szabadság segíthetnének a nők munkaerőpiaci részvételének előremozdításán.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg

Felkapott hírek

Friss hírek