A britek is a védelmi kiadások növelésére szólították fel a NATO-tagországokat

A NATO főtitkára szerint Nagy-Britannia példát mutat a szövetség tagjai számára a közös védelem anyagi terheinek megosztásában, és remélhető, hogy e példát más tagországok is követik.

Jens Stoltenberg, aki Theresa May brit miniszterelnöknél tett látogatást szerdán Londonban, a május végi brüsszeli NATO-csúcsot előkészítő tárgyalás előtti sajtónyilatkozatában felidézte, hogy Nagy-Britannia teljesíti a hazai össztermék 2 százalékában meghatározott védelmi kiadási célt.

„Ez nagyon is üdvözlendő, és remélem, hogy a többi szövetséges is hozzákezd védelmi tehervállalásának növeléséhez” – mondta a NATO főtitkára.

Theresa May a Downing Streeten tartott megbeszélés előtti nyilatkozatában maga is kiemelte, hogy London nagyon fontosnak tartja a 2 százalékos GDP-arányos védelmi kiadási cél teljesítését, és azt is, hogy e ráfordítás 20 százalékát – ugyancsak a NATO hivatalos célkitűzésének megfelelően – új védelmi felszerelés beszerzésére költse.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A brit kormányfő hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia jelentős mértékben kiveszi a részét a közép- és kelet-európai NATO-térség védelméből is. Felidézte, hogy Észtországban és Lengyelországban csaknem ezer brit katona teljesít szolgálatot, és a Fekete-tenger légterében a brit királyi légierő Typhoon típusú harci repülőgépei is járőröznek.

Theresa May kijelentette: a május végi brüsszeli NATO-csúcsértekezleten Nagy-Britannia is arra ösztönzi majd a többi tagországot, hogy vegyék ki részüket a NATO tevékenységének anyagi támogatásából.

Nemrégiben a brit védelmi miniszter is azt mondta, hogy a NATO tagállamainak a jelenleginél igazságosabban kell osztozniuk a közös védelem anyagi terhein. Sir Michael Fallon, aki néhány hete James Mattis amerikai védelmi miniszterrel tárgyalt Londonban, a megbeszélés utáni sajtóértekezleten kijelentette: jelenleg mindössze öt NATO-tagállam teljesíti a hazai össztermék 2 százalékában meghatározott minimális védelmi költségvetési célt, köztük az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság. Hozzátette: az európai NATO-szövetségesek közül London fordítja a legtöbbet védelmi kiadásokra.

Fallon szerint azoknak a NATO-országoknak, amelyek egyelőre nem teljesítik a 2 százalékos célt, legalább arra kötelezettséget kellene vállalniuk, hogy reálértéken évről évre növelik védelmi kiadásaikat.

A brit védelmi miniszter nevek említése nélkül elmondta: a NATO-tagországok közül ötnek a védelmi költségvetése a hazai össztermék 1 százalékát sem éri el, és ez a magatartás a továbbiakban nem elfogadható.

Fallon azt javasolta, hogy a NATO évente tegyen közzé egy táblázatot azokról a tagországokról, amelyek haladást értek el a 2 százalékos GDP-arányos kiadási cél elérése felé, és ennek hatására „szégyenükben talán a többiek is növelnék védelmi költségvetésüket”.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »