A szír ellenzék Irán miatt nem támogatja az asztanai megállapodást

Biztonsági övezetek létrehozásáról írtak alá memorandumot csütörtökön asztanai tárgyalásaik végén a törékeny szíriai fegyvernyugvás betartása felett őrködő államok, az aláírási ceremóniáról azonban tüntetőleg kivonultak a szíriai fegyveres ellenzék egyes képviselői.

Irán, Oroszország és Törökország szavatolja a december 30-án életbe lépett szíriai fegyvernyugvás betartását. A kazah fővárosban kötött megállapodás értelmében négy biztonsági övezetet hoznának létre a civil lakosság védelmére Szíria északi, középső és déli részében. A Ria Novosztyi orosz hírügynökség Alekszandr Lavrentyevre, az orosz delegáció vezetőjére hivatkozva arról számolt be, hogy ezeket az övezeteket Idlíb tartományban, a Homsz városától északra eső térségben, Kelet-Gútában, és az ország déli felében alakítanák ki. Lavrentyev szerint a zónákat fél éves időszakra hoznák létre, amely újabb fél évvel meghosszabbítható lenne.

A török külügyi tárca közleményében pontosította, hogy a biztonsági övezetek Idlíb tartomány egészére, a damaszkuszi elővárosra, valamint Aleppó, Latakia, Hama, Homsz, Deraa és el-Kuneitra tartományok egyes térségeire terjednek majd ki.

Vlagyimir Putyin orosz elnök török kollégájával szerdán Szocsiban arról egyeztetett, ha ezekben nem folynának katonai műveletek, akkor az ilyen övezetek felett valószínűleg betilthatnák a harci gépek repülését. Egyelőre viszont nem világos, hogy milyen eszközökkel csökkentenék az erőszakot ezekben a zónákban.

Bassár Dzsafari szíriai ENSZ-nagykövet, a damaszkuszi kormány főtárgyalója mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy mielőbb tanácskozhat majd Teheránnal és Moszkvával a biztonsági övezetek létrehozásának részleteiről. Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja a memorandumot a helyes irányba tett lépésként jellemezte.

A Ria Novosztyi szerint az asztanai tanácskozások negyedik tárgyalási fordulójának plenáris ülését a szíriai ellenzék egyes képviselői közbekiabálásokkal zavarták meg, majd kivonultak. Úgy tudni, az ellenzéki delegáció nagyobb része a teremben maradt.

Az ellenzék sérelmezi Irán részvételét a tűzszünet kérdéseivel foglalkozó, a kazah fővárosban tartott konferencián, azt veti Teherán szemére, hogy háborús félként vesz részt az eddig több mint 400 ezer halálos áldozatot követelő konfliktusban. Az incidenst követően Teherán, Ankara és Moszkva delegációinak vezetői de Misturának a jelenlétében írták alá dokumentumot.

Oszama Abu Zeid, a Szabad Szíriai Hadsereg nevű ernyőszervezet szóvivője szerint a szíriai ellenzék elfogadhatatlannak tartja a biztonsági övezeteket Szíriában, azok szerinte az ország egységét veszélyeztetnék. Hozzáfűzte: nem részesei a megállapodásnak, és sosem fogják támogatni addig, amíg Irán is a tűzszünetet biztosító államok közé tartozik. Zeid szerint emellett nagy a szakadék Oroszország ígéretei és cselekedetei között.

Kajrat Abdrakhmanov kazah külügyminiszter elmondta: a következő asztanai tárgyalási fordulót várhatóan július közepén tartják, ezt megelőzően szakértői szintű tanácskozásokat terveznek Törökországban.

Abdrakhmanov megerősítette: az asztanai tanácskozások célja, hogy támogassák a konfliktus politikai rendezéséről szóló béketárgyalásokat Genfben. Hozzáfűzte: figyelembe vették azt is, hogy de Mistura hamarosan meghirdeti a Svájcban folyó tárgyalások következő fordulóját.

Korábban írtuk: Ha nincs tűzszünet, nem ülnek tárgyalóasztalhoz a szíriai ellenzékiek

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ/AP

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »