A törökök betiltották a Wikipédiát

A török hatóságok az egész országban elérhetetlenné tették szombaton a Wikipédia online enciklopédia oldalait – közölte egy, az internet elérhetőségét figyelő török csoport.

A lépés illeszkedik azoknak az intézkedéseknek a sorába, amelyek az ankarai kormány bírálói szerint a világhálón zajló szabad véleménynyilvánítás felszámolására irányulnak.

„A felhasználók szombat reggel 8 órakor tapasztalták, hogy megszakadt a Wikipédia oldalainak elérhetősége, bármely nyelven is próbálkozzanak”

– tette közzé honlapján a weboldalak törökországi elérhetőségét figyelő Turkey Blokcs elnevezésű csoport. Hozzátették, hogy bírósági döntés várhatóan utólag, néhány napon belül születik meg a lépésről.

A CNNTurk hírtévé szerint a felhasználók egy részének gépén az az üzenet jelent meg, hogy a wikipedia.org weblapra vonatkozó adminisztrációs intézkedést „technikai elemzések és jogi megfontolások alapján” hozta meg a török Informatikai és Kommunikáció-technológiai Hatóság.

Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója szombati Twitter-bejegyzésében bírálta a hatósági intézkedést, úgy fogalmazva: „Az információhoz való hozzáférés alapvető emberi jog”. A török néphez pedig ezeket a szavakat intézte: „Mindig mellettetek fogok állni és harcolni fogok ezért a jogotokért.”

A török hatóságok már eddig is internetes oldalak tízezreit kapcsolták le, ezek az intézkedések a YouTube videómegosztó portált és a Twittert is érintették. A hatóságok képesek egyes Twitter-fiókokat is blokkolni. A tavaly júliusi puccskísérlet óta újságírók tucatjait vetették börtönbe és tucatnyi sajtóorgánumot záratott be a hatalom. A török hatóságok már olyan lépéseket is kidolgoztak, amelyek révén blokkolni tudják a cenzúra és a hatósági megfigyelés elkerülésére alkalmas virtuális magánhálózatokat (Virtual Private Network – VPNs) is.

Kapcsolódó cikkeink:

Törökországban a tavaly júliusi puccskísérlet óta rendkívüli állapot van érvényben, és az elnöki jogkörök széles körű kibővítéséről szóló április 16-i népszavazást is az ennek korlátozó intézkedései közepette tartották meg.

A referendum után két nappal az ankarai kormány újabb három hónapra, július 19-ig meghosszabbította a rendkívüli állapotot. A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet erőteljesen bírálta a lépést.

A rendkívüli állapot újabb, immár harmadik meghosszabbítása „további veszélynek teszi ki az emberi jogokat és jogállamiságot, amelyek már így is komoly károkat szenvedtek…” – hangsúlyozták a jogvédők, hozzátéve, hogy a török kormánynak és Recep Tayyip Erdogan elnöknek meg kellene állítaniuk „a politikai üldöztetés hullámát”, amelyet az államfői jogkörök kiszélesítéséről tartott vasárnapi referendumot megelőzően váltottak ki.

Forrás: MTI/Reuters/dpa/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »