Le Pen gerillakampánnyal próbálja kibillenteni Macront a favorit helyzetből

Az előző napi gyári munkásokkal történő szelfizés után csütörtökön egy halászhajón kezdte a napját a francia elnökválasztás szuverenista jelöltje, Marine Le Pen, hogy így bizonyítsa be: ő a nép jelöltje a szerinte az oligarchákat képviselő, favoritnak számító centrista Emmanuel Macronnal, a szocialista kormányzat korábbi gazdasági miniszterével szemben.

Franciaország csütörtökön arra ébredt, hogy Marine Le Pen egy halászbárkán kihajózott a dél-franciaországi Marseille-hez közeli Grau-du-Roi halászfalu kikötőjéből, s a tengerről azt üzente: elsődleges céljának tekinti a szerény jövedelmű franciák megvédését az általa „fiatal brókernek” és a „gátlástalan globalizáció képviselőjének” nevezett Macronnal szemben.

„Ultraliberális politikát akar megvalósítani, a piaci szabályozás teljes feloldását, ami társadalmi katasztrófát jelentene” – hangsúlyozta Le Pen, aki az előző naphoz hasonlóan egy olyan, országos viszonylatban szegény régióban kampányolt, ahol az elnökválasztás vasárnapi első fordulójában kiugróan jó eredményt ért el.

„Le Pen asszony halászni ment. Jó kirándulást!” – reagált a Twitteren Macron. „Az Európából történő kilépés, amelyet javasol, a francia halászat végét jelenti. Gondoljatok erre!” – tette hozzá. Richard Ferrand, a centrista jelölt En Marche! nevű politikai mozgalmának főtitkára szerint a Le Pen-cirkusz lényege fotózkodni és kommunikálni mások nyomorát kihasználva.

Jóllehet a felmérések szerint Le Pen várhatóan alulmarad a május 7-i második fordulóban, a szuverenista jelölt hétfő óta meglepetésszerű gerillakampányba kezdett azokban a régiókban, amelyek a radikális Nemzeti Front protekcionista, bevándorlás- és Európa-ellenes programjára szavaztak.

Már az első forduló másnapján megadta az alaphangot egy munkanélküliség sújtotta észak-franciaországi kisvárosban, Rouvroy-ban, ahol a reggeli piaci séta közben azt jósolta, hogy a második forduló globalizáció-ellenes referendum lesz, és ostorozta az ellene forduló fősodorbeli politikusok rothadt szövetségét.

Kedden pedig előzetes bejelentés nélkül megjelent az észak-franciaországi Amiens városában a Whirlpool amerikai elektronikai cég egyik bezárásra ítélt üzemének parkolójában, ahol a sztrájkoló munkások gyülekeztek, miközben centrista riválisa a 2018-ban Lengyelországba telepítendő üzem dolgozóinak jövőjéről egyeztetett a városközpontban.

A szuverenista jelölt azzal vádolta meg a volt szocialista gazdasági minisztert, hogy lenézi a munkásokat és menekül előlük. Később azonban Macron is találkozott a sztrájkolókkal, s mintegy egy órán keresztül vitázott a szavai szerint „felelősségteljes javaslatairól” az érintettekkel, akiket arra figyelmeztetett, hogy Le Pen csak politikai hasznot akar húzni a szociális konfliktusból.

A Libération című baloldali napilap az Amiens-i csata című cikkében úgy látta, hogy a váratlan kampányhelyzetekkel Le Pen szeretné kibillenti Macront a favorit helyzetből.

Mindezeknek köszönhetően a legfrissebb felmérések szerint valamelyest csökkent a különbség a két jelölt támogatottsága között, Le Pen 2-4 százalékpontot javított, Macron pedig ugyanennyit veszített, de továbbra is a 39 éves centrista politikus vezeti a népszerűségi listákat.

Az Opinionway közvélemény-kutató intézet április 24. és 26. között 1800 francia választópolgár megkérdezésével készült reprezentatív felmérése szerint a szuverenista jelölt 41, centrista riválisa pedig 59 százalékot érhet el május 7-én. A megkérdezettek 76 százaléka úgy látja, hogy mindenképpen Macron nyeri meg az elnökválasztást, 20 százalékuk szerint viszont végül a Nemzeti Front jelöltje lesz a győztes. A franciáknak egyébként 71 százaléka gyenge színvonalúnak látja eddig a két forduló közötti kampányt, míg 28 százalékuk van ezzel ellentétes véleményen.

Kiemelt cikkünk a témában: Meglehetősen ellentétes Macron és Le Pen elképzelése Franciaország jövőjéről

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »