Új alapokra helyezné az EU működését az Osztrák Szabadságpárt

Nem törölné el az eurót, de megreformálná és újragondolná az unió működését az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), amelynek vezetői erről kedden beszéltek újságírók előtt Bécsben.

Norbert Hofer, a párt alelnöke az uniós szerződések reformját szorgalmazta, ezen belül  pedig a menekültügyet, a monetáris uniót és az uniós bürokráciát érintő kérdéseket említette. Hofer, aki a parlament alelnöki tisztségét is betölti, úgy vélte, hogy amennyiben ez nem történik meg, „úgy 10-15 év múlva nem lesz már unió”. Elmondta: csodálkozik azon, hogy Nagy-Britannia unióból való kilépését, a Brexitet követően nem kezdődött hasonló párbeszéd.

Az előadáson az is elhangzott, hogy az FPÖ nemet mond a magasabb uniós hozzájárulásra és az alacsonyabb uniós támogatásra.

Hofer szerint egy olyan EU-ra van szükség, amelyben szabadabb tere van az egyes tagállamoknak, és újra kell gondolni, hogy az egyes tagállamok különböző földrajzi adottságaira tekintettel hatékony-e a közös uniós agrárpolitika.

Hofer egyúttal fontos értéknek nevezte a személyek mozgásának és a letelepedésnek a szabadságát, azonban úgy vélte, hogy mindez nem jelentheti azt, hogy az uniós polgárok más államokban teljes körű támogatást igényelhetnek. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a biztonság területén „több Európára” van szükség.

Heinz-Christian Strache, a párt elnöke „őszinte és kritikus párbeszédet” szorgalmazott az euróról, amelynek bevezetése – mint fogalmazott – „veszélyes kísérlet”  volt. Kijelentette, hogy nem akarják az euró eltörlését, de lehetséges megoldásnak nevezte, hogy a hasonló gazdasági állapotban lévő országok közös valutarendszert alkossanak.

Strache és Hofer egyúttal kiállt Ausztria a visegrádi államokkal való szoros együttműködése mellett, és ezen kapcsolat elmélyítéséről valamint Ausztria lehetséges tagságról is beszéltek.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »