A palesztin miniszterelnök az EU-tól kér segítséget

Az izraeli-palesztin konfliktus egyetlen reális rendezési lehetősége a kétállami megoldás, amely Izrael érdekét is szolgálja – mondta kedden Sigmar Gabriel német külügyminiszter a Rámi Hamdalláh palesztin miniszterelnökkel való tárgyalását követően a Rámalláhban tartott sajtókonferenciáján.

A német külügyi tárca vezetője ismételten óvott a régi konfliktusok újbóli fellángolásától, illetve az újabb terrorszervezetek térnyerésétől, amennyiben a békefolyamat nem indulna be.

Hamdalláh hangsúlyozta: az izraeli telepes építkezések a palesztin területeken akadályozzák a kétállami megoldást, amelynek értelmében Izrael Állam mellett az 1967-ben elfoglalt Gázai övezet és Ciszjordánia területén kellene létrejönnie a leendő palesztin államnak. A kormányfő felszólította Németországot, és az EU-t: gyakoroljanak nyomást a zsidó államra, hogy vessen véget a megszállásnak.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök váratlanul lemondta a keddre tervezett találkozóját a német külügyminiszterrel. Ezt maga Gabriel jelentette be, aki korábban még reményét fejezte ki, hogy találkozhat az izraeli kormányfővel Jeruzsálemben. Gabriel hangsúlyozta: „nem tragédia” a találkozó lemondása, és ettől sem az ő, sem pedig Németországnak az Izraelhez fűződő kapcsolata nem változik meg. A német külügyminiszter egyben leszögezte: úgy véli, hogy itt és most nem válhatnak az izraeli belpolitika játékszerévé.

Netanjahu hivatala viszont védelmébe vette a találkozó lemondását. „Netanjahu kormányfő olyan politikát folytat, miszerint nem találkozik olyan külföldi látogatókkal, akik a zsidó államban tett diplomáciai útjukon izraeli katonákat háborús bűnösként rágalmazó csoportokkal ülnek össze” – közölte a miniszterelnöki hivatal. Hozzáfűzte: az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és más országok vezető politikusai sem egyeznének bele egy ilyen találkozóba.

Az izraeli Channel 2 televízió korábban közölte, hogy Netanjahu fontolóra vette a német külügyminiszterrel való tanácskozásának lemondását, Gabrielnek a kormányt bíráló jogvédőkkel, a többi között a Breaking the Silence (Törjük meg a csendet) nevű csoport aktivistáival tervezett találkozója miatt.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »