Kizárták a korábbi államfőt az iráni elnökválasztásból

Iránban kizárták a májusi elnökválasztás jelöltjei közül Mahmúd Ahmadinezsád kétszeres volt államfőt – jelentette csütörtök este az állami televízió.

A keményvonalas Ahmadinezsád még a szélsőséges szemléletű irániak körében is megosztó figura volt, jelöltként való fellépése meglepetést okozott a múlt héten, és az ország legfőbb vezetője, Szajed Ali Hamenei ajatollah azt tanácsolta neki, hogy lépjen vissza.

A kizárásáról végül az úgynevezett Őrök Tanácsa, egy papi testület döntött, amelynek a feladatai közé tartozik a több száz jelölt átvizsgálása és megszűrése.

Ahmadinezsád 2005 és 2013 között volt elnök, külföldön főként az Izrael-ellenes kirohanásairól volt ismert. Kétségbe vonta a holokauszt megtörténtét, és erőfeszítéseket tett az iráni nukleáris fejlesztési program felgyorsítására.

Az Őrök Tanácsa vasárnap hozza nyilvánosságra a jelöltek hivatalos névsorát, de az már csütörtökön kiszivárgott, hogy köztük van Haszan Róháni jelenlegi elnök.

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »