Macron a favorit a vasárnapi francia elnökválasztáson

Tovább növelte előnyét a szélsőjobboldali Marine Le Pennel szemben a saját pártot alapító, centrista Emmanuel Macron korábbi gazdasági miniszter, és vasárnap várhatóan ő kapja majd a legtöbb voksot a francia elnökválasztás első fordulójában – derül ki az Elabe közvélemény-kutató pénteken közzétett felméréséből.

Az adatok szerint Macronra a választók 24 százaléka szavaz majd, míg Le Pen a voksok 21,5 százalékára számíthat. Ha ők ketten jutnak be a május eleji második fordulóba, akkor a felmérések szerint Emmanuel Macron lesz a Francia Köztársaság következő elnöke; 65 százalék fog rá szavazni, míg a Nemzeti Front vezetőjének neve mellé a választók 35 százaléka ikszel majd.

Nem garantált viszont egyikük helye sem a második fordulóban. A korrupcióval vádolt jobbközép jelölt, Francois Fillon visszaszerzett valamennyit megtépázott népszerűségéből, s a voksok 20 százalékára számíthat. De nem lehet leírni a radikális baloldal jelöltjét, Jean-Luc Mélenchont sem, akinek 19,5 százalékot prognosztizálnak a közvélemény-kutatók.

A megkérdezettek 71 százaléka mondta azt, hogy el fog menni szavazni az első fordulóban, ami a legmagasabb mért részvételi szándék ebben a kampányban, de történelmileg mélypontnak számító részvételt jelez előre a francia elnökválasztás e hét végi első fordulójában.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »