Le Pen hasznot húz a párizsi lövöldözésből

Bernard Cazeneuve francia miniszterelnök pénteken Marine Le Pen szemére vetette, hogy saját politikai céljaira használja a párizsi Champs-Élysées sugárúton történt lövöldözést, miután a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke korábban azzal vádolta meg Francois Hollande elnököt, és elődjét Nicolas Sarkozyt, hogy mindent elkövettek a terrorellenes küzdelem elveszítésére.

Cazeneuve szerint Le Pen a rendőrök ellen elkövetett támadást elnökké választásához akarja felhasználni. „Szemérmetlenül próbálja tisztán politikai célokra kiaknázni a félelmet és az érzelmeket” – jelentette ki a kormányfő.

„Marine Le Pen új, szigorúbb szabályokat  követel a bevándorlás, a menedékjog, és az állampolgárság megszerzése terén. Semmi sem (…) enged arra következtetni, hogy összefüggés van a bevándorlás és a menedékjog, illetve aközött, ami tegnap Párizsban történt” – hangoztatta Cazeneuve. Hozzátette: a merénylet tragédia az egész ország számára, míg Le Pen hasznot próbál húzni belőle.

A francia miniszterelnök ugyanakkor bírálta Francois Fillon konzervatív elnökjelöltnek a 10 ezer új rendőr alkalmazásával kapcsolatos követelését is. Cazeneuve ezzel összefüggésben arra utalt, hogy amikor Fillon töltötte be a kormányfői tisztséget 2007 és 2012 között, akkor 13 ezer munkahelyet szüntetett meg a rendőrségnél.

Marine Le Pen a párizsi Champs-Élysées sugárúton történt, feltehetőleg iszlamista hátterű támadást követően felszólította „a franciákat, hogy tekintet nélkül véleményükre, felekezeti hovatartozásukra és származásukra egyesüljenek (…) abban az eltökéltségben, hogy ne szokjanak hozzá az ilyesmihez”. Megismételte követelését, hogy a biztonsági erők megfigyelése alatt álló feltételezett külföldi szélsőségeseket vagy utasítsák ki, vagy börtönözzék be.

  • Trump is megszólalt az ügyben
Donald Trump amerikai elnök pénteki Twitter-üzenetében szintén kommentálta a párizsi merényletet. „Újabb terrortámadás Párizsban. A francia nép nem fogja ezt tovább tűrni. Nagy hatással lesz az elnökválasztásra” – írta Trump, utalva a francia elnökválasztás vasárnapi első fordulójára.

A csütörtök este történt párizsi támadásban egy rendőr meghalt és három ember megsérült. A francia belügyminisztérium hivatalos tájékoztatása szerint a sérültek közül két rendőr állapota súlyos. A merénylőt agyonlőtték. A támadó automata fegyvert használt, és kifejezetten a rendőröket vette célba.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szokatlan gyorsasággal jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. Rendőrségi források csütörtök este arról beszéltek, hogy korábban már szélsőségesként azonosították a 39 éves támadót.

  • Friss cikkeink a francia elnökválasztással kapcsolatban:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »