A párizsi lövöldözés részletei

Rendőrségi forrásokra hivatkozva a 39 éves Karim Cheurfi francia állampolgárként azonosították pénteken a hírügynökségek az előző este Párizs belvárosában lövöldöző férfit, míg egy másik gyanúsított, aki ellen a merénylettel összefüggésben adtak ki körözést az észak-belgiumi Antwerpen rendőrségén jelentkezett és tisztázta magát. A rendőrökre támadó Karim Cheurfi holtteste közelében az Iszlám Állam terrorszervezetet dicsőítő, kézzel írott üzenetet tartalmazó papírlapot, járművében pedig egy Koránt is találtak.

A nyomozáshoz közel álló egyik forrás a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta: a férfi annak tudatában lőtt a rendőrökre, hogy őt magát is lelövik majd”. A nyomozók a támadáshoz használt automata fegyveren kívül egy pumpás puskát és több kést is találtak az autójában.

A Reuters birtokába jutott dokumentum szerint a belga biztonsági szolgálat a támadás előtt figyelmeztette a francia hatóságokat, hogy a második feltételezett gyanúsított, egy Youssouf El Osri nevű, „nagyon veszélyes ember” egy Thalys nagy sebességű vonaton útban van Franciaországba.

  • A merénylőről bővebben
Karim Cheurfi visszaeső, többször is támadt rendőrökre, de nem tudtak arról, hogy radikális iszlamista lenne. A Párizs északkeleti elővárosának Livry-Gargan nevű településéről származó, Chelles-ben lakó férfit február 23-án a rendőrség előállította, mert azzal gyanúsították, hogy rendőröket akart gyilkolni. Bizonyítékok híján azonban másnap elengedték. Március óta terrorellenes nyomozás folyt ellene a nyomozáshoz közel álló források szerint.

Foglalkozása nem volt, és többször is összeütközésbe került a rendőrséggel rablás, illetve három rendbeli emberölési kísérlet vádjával. 2005-ben tizenöt évi börtönre ítélték, amiért megpróbált megölni egy közrendvédelmi rendőrtanulót és annak fivérét. A férfi egy lopott autóval karambolozott, amikor a fivérek megpróbálták elfogni, a nála lévő revolverrel rájuk lőtt, és súlyosan megsebesítette őket. Két nappal később megpróbált megölni egy másik rendőrt, akinek az előállítás közben elvette a fegyverét. 2013-ban helyezték szabadlábra, majd 2014-ben rablás miatt ismét elítélték, és 2015-ben szabadult feltételesen. A börtönben nem lehetett észrevenni rajta a radikalizálódás jeleit.

Francois Molins ügyész  korábban azt közölte, hogy tudják, ki volt a tettes, ellenőrizték a személyazonosságát, de egyelőre  nem  hozzák nyilvánosságra a nevét, mert még zajlanak házkutatások, és lehet, hogy vannak cinkosai.

A rendőrség az éjszaka folyamán Párizs egyik keleti elővárosában tartott házkutatást egy lakásban, amely a hatóságok feltételezése szerint összefüggésben állhat a történtekkel. Az AP amerikai hírügynökség birtokába jutott rendőrségi dokumentum tanúsága szerint a 39 éves Karim Cheurfi otthonát vizsgálták át Chelles-ben.

Az Iszlám Állam, amely szokatlan gyorsasággal jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, csütörtökön késő este tudatta: „Abu Juszuf, az Iszlám Állam belga katonája” követte el a merényletet. Ugyanakkor Jan Jambon belga belügyminiszter közölte: a támadásért felelős elkövetőt, francia állampolgárként azonosították a hatóságok. A párizsi ügyészségi hivatal tájékoztatása szerint a tettes három hozzátartozóját kihallgatásra őrizetbe vették. Francois Hollande francia elnök úgy nyilatkozott, hogy a körülmények terrortámadásra utalnak.

Az antwerpeni rendőrségén jelentkező gyanúsított ügyében, akit nem neveztek meg, a belga ügyészség megállapította: a férfinak nincs köze a párizsi merénylethez.

  • A támadás részletei
Az egyelőre hivatalosan meg nem nevezett elkövető csütörtökön 21 óra után nem sokkal nyitott tüzet egy rendőrbuszra a Diadalív közelében, a Champs-Élysées sugárúton. A merénylőt agyonlőtték. A belügyminisztérium hivatalos tájékoztatása szerint egy rendőr meghalt, két másik pedig súlyosan megsérült. Pierre-Henry Brandet, a belügyminisztérium szóvivője tudatta, hogy a támadó automata fegyvert használt, és kifejezetten a rendőröket vette célba.

Fokozott terrorkészültségben tartják vasárnap a francia elnökválasztás első fordulóját

A francia hatóságok mozgósították a biztonsági erők minden tagját – az elitegységeket is -, hogy garantálni tudják az állampolgárok biztonságát a vasárnapi elnökválasztáson – jelentette be Bernard Cazeneuve miniszterelnök a kormány biztonsági kabinetjének péntek reggeli tanácskozása után.

Minden elitegység riadókészültségben van annak az 50 ezer rendőrnek a támogatására, akit szolgálatba osztottak be a választás napjára. „Nem engedhetjük meg, hogy bármi is megzavarja az ország demokratikus folyamatait. Nem szabad hagynunk magunkat megfélemlíteni, manipulálni, mert az az ellenségnek kedvez” – jelentette ki a miniszterelnök közleményben.

A francia miniszterelnök Marine Le Pen szemére vetette, hogy saját politikai céljaira használja a párizsi lövöldözést, miután a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke korábban azzal vádolta meg Francois Hollande elnököt, és elődjét Nicolas Sarkozyt, hogy mindent elkövettek a terrorellenes küzdelem elveszítésére. Cazeneuve szerint Le Pen a rendőrök ellen elkövetett támadást elnökké választásához akarja felhasználniBővebben

A kairói al-Azhar egyetem élesen elítélte a támadást, amelyet a szunnita muzulmán világ szellemi központjának számító oktatási intézmény bűnösnek és iszlámellenesnek nevezett. Az ilyen merényletek „ellentmondanak az iszlám tanításának” és „az  al-Azhar élesen elítéli ezt a bűnös terrortámadást” – közölte az egyetem.

Forrás: MTI/Reuters/AP/AFP

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »