Vesztegetés miatt milliárdokra büntettek egy brazil cégcsoportot

Tisztviselőknek és külföldi országoknak juttatott kenőpénzek miatt 2,6 milliárd dolláros büntetésre kötelezték hétfőn az Odebrecht brazil építőipari cégcsoportot.

Raymond Dearie brooklyni körzeti bíró azt követően rendelte el a büntetés megfizetését, hogy tavaly decemberben az Egyesült Államok és Brazília hatóságai egyetértésre jutottak az ügyben, az Odebrecht cég pedig vállalta, hogy 3,5 milliárd dollárig terjedően kifizeti a rá kiszabadandó büntetést.

A bíró határozata értelmében a vállalat 2,4 milliárd dollárt fizet Brazíliának, 116 milliót Svájcnak és 93 milliót az Egyesült Államoknak.

  • Előzmények
Az ügyészek azt állították, hogy az Odebrechtnek nem volt megfelelő korrupcióellenes felügyeleti rendszere, illetve korrupcióellenes programja 2001-től 2016-ig, és ebben az időszakban 788 millió dollár kenőpénzt fizetett ki több mint 100 projektre egy tucatnyi országban. Az említett országok között szerepelt Angola, Argentína, Brazília, a Dominikai Köztársaság, Ecuador, Guatemala, Kolumbia, Mexikó, Mozambik, Panama, Peru és Venezuela. A kenőpénzek révén a cég és bűntársai 3,3 milliárd dollárnyi törvénytelen pénzhez jutottak.

Miután vizsgálat indult a korrupt kifizetések feltárására Brazíliában, az Egyesült Államokban és Svájcban, a cég vezetői és munkatársai igyekeztek elleplezni és megsemmisíteni a bűnösségüket tanúsító bizonyítékokat.

Az ügyet azt követően kezdték el az Egyesült Államokban tárgyalni, hogy kiderült: egyes, a pénz kezelését és elosztását végző offshore cégek tulajdonosai vagy működtetői az Egyesült Államokban élnek, a kenőpénzek elosztásáról pedig több találkozót az egyesült államokbeli Miamiban tartottak.

Az ítélet lehetővé teszi az Odebrecht fizetőképességének fenntartását. Az ügyészség előterjesztésében kiemelte ugyanakkor, hogy cég már elbocsátott 51 embert, míg 26 másikat fegyelmi eljárás alá vont, többek között lefokozva, illetve kötelezve őket arra, hogy vegyenek részt korrupcióellenes és üzleti etikát oktató tanfolyamokon.

Brazíliában a Lava Jato (Autómosó) fedőnéven elhíresült nyomozás kiterjedt korrupciós hálózatot tárt fel, amelynek keretében építőipari cégek politikai pártoknak és befolyásos politikusoknak fizettek kenőpénzeket a Petrobras olajipari óriáscég versenytárgyalásainak megnyerése érdekében. A gyorsan tovagyűrűző botrány
miatt kellett távoznia tavaly augusztusban Dilma Rousseff államfőnek.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »