Kísérleti terepként használja az USA Afganisztánt a volt elnök szerint

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet legkevesebb 36 fegyverese halt meg Afganisztánban az amerikai hadsereg legerősebb nem nukleáris bombájának első bevetésében – közölte pénteken az afgán védelmi minisztérium. A dzsihadisták szócsövének számító Aamák hírügynökségen keresztül az IÁ viszont cáfolta, hogy a támadás soraikból halottakat vagy akár sebesülteket követelt volna.

Davlat Vaziri, a tárca szóvivője azt mondta, hogy nincsenek civil áldozatai a bomba okozta hatalmas robbanásnak, amely megsemmisítette a dzsihadisták rejtekhelyeit, bunkereit és mély alagútrendszerét, valamint az ott felhalmozott nagy fegyver- és lőszerkészleteket.

Az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatokat vezető John Nicholson tábornok pénteken kijelentette: a bomba bevetéséről washingtoni tisztségviselőkkel egyeztetve döntöttek. Kiemelte: a harceszköz használata tisztán taktikai döntésen alapult.

Az amerikai hadsereg csütörtökön első ízben vetette be a GBU-43 típusú MOAB bombát, amely “minden bombák anyjaként” is ismert. A 10,3 tonna súlyú, GPS-irányítású bomba a legnagyobb pusztító erejű nem nukleáris harceszköz az amerikai hadsereg arzenáljában.

A hadsereg tisztségviselői szerint a MOAB-ot egy MC-130-as típusú katonai szállítógéppel juttatták célba, hogy megsemmisítse a dzsihadisták által kiépített barlang- és alagútrendszert az afganisztáni Nangarhar tartomány Acsin körzetében.

A MOAB bevetésével csökkenteni akarták az iszlamisták jelentette veszély mértékét a térségben tevékenykedő amerikai és afgán katonákra, valamint maximalizálni szerették volna a terroristáknak okozott károkat – közölték. A dzsihadisták védelmi állásaikat házilag készített robbanószerkezetekkel, alagutakkal és bunkerekkel erősítik meg, ezért ez a megfelelő harci eszköz ezeknek az akadályoknak a eltávolítására, és az Iszlám Állam elleni offenzíva lendületének megtartására Afganisztánban – tették hozzá a tisztségviselők John Nicholson tábornokra hivatkozva, aki jóváhagyta a MOAB bevetését.

Ez volt az első alkalom, hogy az iraki háború alatt kifejlesztett MOAB-ot harctéren vetették be.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes közölte pénteken: nem akar találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatosan, hogy az Egyesült Államok esetleg más országokban is beveti-e ezt a fegyvert. Emlékeztetett arra, hogy Oroszország megerősítette a terroristák elleni közös harc iránti elkötelezettségét Rex Tillerson amerikai külügyminiszter csütörtöki moszkvai látogatása alkalmával. Készek a legszorosabb együttműködésre az IÁ elleni harcban – mondta Rjabkov.

Hamid Karzai volt afgán elnök azonban éles hangon bírálta az amerikai szuperbomba bevetését. Twitter-üzenetében azt írta, hogy ezt kategorikusan és a leghatározottabban elítéli. “Ez nem terrorellenes harc, hanem az országunk embertelen és kegyetlen felhasználása kísérleti terepként az újabb és veszélyes fegyvertípusok számára. Az afgánok képesek útját állni az Egyesült Államoknak” – írta Karzai.

Forrás: MTI/Reuters/AFP/TASZSZ/APA

Friss hírek