Az iráni államfő ismét elindul az elnökválasztáson

Az állami televízió pénteki jelentése szerint Haszan Róháni jelenlegi iráni államfő bejelentette újraindulási szándékát és felvetette magát a májusi elnökválasztáson induló jelöltek listájára.

A mérsékeltnek, illetve pragmatikusnak tartott Róháni hivatali ideje alatt, 2015 nyarán kötött megállapodást Irán nukleáris programjáról az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával (Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína), valamint Németországgal.

Haszan Róháni 2013-ban elsöprő választási győzelmet aratott azzal az ígérettel, hogy véget vet Irán nemzetközi elszigeteltségének és szabadabb társadalmat teremt országában.

A radikális és keményvonalas politikus hírében álló Mahmúd Ahmadinezsád korábbi elnök szerdán jelöltette magát, figyelmen kívül hagyva Ali Hameneinek, az iszlám köztársaság legfőbb vallási és politikai vezetőjének  azt az utasítását, hogy ne induljon az államfőválasztáson. Mahmúd Ahmadinezsád 2005 és 2013 között töltötte be az államfői tisztséget, és ő volt az első, aki nem az országot irányító síita papság soraiból került ki.

Iránban május 19-én tartanak elnökválasztást, a jelöltállítás kedden kezdődött és öt napig tart. Eddig összesen több mint 860 jelölt regisztráltatta magát.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek