Szűken, de meglehet Erdogannak az alkotmánymódosítás

A török választópolgárok szűk többsége, valamivel több mint 51 százaléka voksol a végrehajtó elnöki rendszer bevezetése mellett az április 16-i népszavazáson két török közvélemény-kutató cég csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérése szerint.

A Konda nevű, kormányközeli vállalat 51,5 százalékra jelezte előre az elnöki rendszert támogató “igenek” arányát – megjegyezték, hogy a hibahatár plusz-mínusz 2,4 százalék.

A személyes kérdőíves módszerrel végzett kutatás során Törökország 30 tartományában 3462 embert kérdeztek meg április 7. és 9. között. A felmérés alapján a referendumon 90 százalék körül alakul majd a részvételi arány. A Konda arról is beszámolt, hogy a bizonytalan szavazók aránya 9 százalékra csökkent a januári értékről, amikor még 20 százalék felett volt.

A Gezici nevű, a kemalista ellenzéki Köztársasági Néppárthoz (CHP) közel álló cég a bizonytalan választók elosztását követően 51,3 százalékra tette az igenek, 48,7-re pedig a nem szavazatok arányát. Ők szintén személyes kérdőíves módszerrel folytatták a felmérést, amelynek során Törökország 10 tartományában 1400 embert szólaltattak meg április 8. és 9. között. A Gezici múlt heti kimutatásában még 53,3 százalékot értek el az igenek. A cég 9,9 százalékra tette a bizonytalanok arányát, és kiemelte, hogy sok megkérdezett nem akarja megosztani a véleményét.

Az alkotmánymódosítás, amelyet Recep Tayyip Erdogan köztársasági elnök, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP), valamint a nacionalista ellenzéki Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) egy része szorgalmaz, kiszélesítené a mindenkori államfő jogkörét, aki így a végrehajtó hatalom feje lenne. A változtatással megszűnne a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrehozott miniszterelnöki tisztség.

Az Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló testülete márciusi nyilatkozatában felsorolta, hogy miért nem tartja jó ötletnek Törökországban az elnöki rendszer bevezetését.

További részletek

Friss hírek

Piaci körkép: 15 ezer pontnál talált támaszra a DAX

Ma délelőtt 10-kor tették közzé a januári német IFO indexeket. A fő mutató és a jövőbeni várakozást mutató alindex meghaladták a várakozásokat, de az IFO közgazdászai megjegyezték, hogy az inflációs nyomás még nem enyhült, és legalább a német ipari társaságok fele további áremeléseket tervez.

Read More »

Leave a Reply