Ausztriában tartományonként változnak a menekültügyi szabályok

A kísérő nélkül érkező kiskorú menekülteket a nap 24 órájában felügyelni kell Ausztriában, de a tartományok eltérően értelmezik szabályokat – hangoztatta a téma egy szakértője a Der Standard című lapnak nyilatkozva.

Az országban érvényes szabályok szerint a gyermek- és ifjúságvédelem alá tartozó kiskorúakat a nap 24 órájában el kell látni. Ugyanez vonatkozik a kísérő nélkül érkező kiskorú menekültekre is, azonban a tartományok eltérőképpen értelmezik kötelezettségeiket – mondta Katharina Glawischnig menekültügyi koordinátor a lap keddi számában megjelent nyilatkozatban. Kifejtette: az is tartományonként változik, hogy a kiskorú menekültek számára milyen típusú képzés érhető el.

Az egyes tartományok eltérően határozzák meg a menekültek támogatását is. Az országos szabályozás szerint a szállásadók minden egyes befogadott kiskorú után legfeljebb 95 eurós napi támogatást kaphatnak, azonban míg Bécsben 95 eurót, Burgenlandban 84 eurót utalnak.

A lap emlékeztetett arra a szabadságpárti bírálatra, hogy Amstetten környékén a menekültszállásokat az éjszakai órákban nem védi felügyelő személyzet. Az Alsó-Ausztriában érvényes szabályozás szerint ugyanis este tíz és reggel hat óra között két gondozónak kell felügyelnie a gyerekek szálláshelyét.

A Der Standard szerint tartományi szinten hagyták jóvá, hogy a központokba elegendő a helyszíni biztonsági felügyelet, akik szükség esetén hívják a képzett szakembereket. Az érintett intézet üzemeltetője is arra hivatkozott, hogy éjszakánként biztonsági szolgálat ellenőrzi a központot egy másik befogadóhellyel együtt.

Ausztriába 2015 előtt a korábbinál kevesebb menekült érkezett, ezért számos, kiskorúakat ellátó befogadóhely bezárt. Azonban 2015 őszén megháromszorozódott a kiskorú bevándorlók száma – nagyjából hatezer gyereket kellett elszállásolni -, és erre nem volt elég hely. A tavalyi hullámhoz képest idén sokkal kevesebb menekült érkezik Ausztriába, ezért mostanra a fiatalok ellátási körülményei ismét javultak.

Jelenleg 4200 – kísérő nélküli – kiskorú menekültet látnak el Ausztriában, közülük kétszázan az alsó-ausztriai traiskircheni menekülttáborban élnek. Ebben a központban 2015 végén még mintegy 1400 kiskorú menekültet kellett elhelyezni.

  • Sokan kiskorúnak vallják magukat
Az osztrák gyakorlat szerint amennyiben gyanú merül fel a menekültek valódi életkorával kapcsolatban, speciális vizsgálatokat végeznek el rajtuk. A vizsgálat során a testfelépítést, a másodlagos nemi jellegeket, a fogak állapotát ellenőrzik. Szükség esetén a csukló vagy a kulcscsont röntgenezésével állapítják meg, hogy tart-e még a növekedés. A vizsgálat eredményeképpen a lehetséges legalacsonyabb életkort határozzák meg.

Tavaly több mint 42 ezer menedékkérelem érkezett az osztrák hatóságokhoz, ezek közül mintegy négyezer volt kísérő nélkül érkező kiskorúé. Tavaly mintegy ezer migráns adott meg hamis adatot az életkoráról.

Jelenleg Ausztriában 150, kiskorúakat befogadó szálláshely működik. A menekültügyi eljárás ideje alatt szociálpedagógusok foglalkoztatják és német nyelvre tanítják a gyerekeket, vagy gondoskodnak arról, hogy a szükséges képzést megkapják. Amint a menekült betölti a 18. életévét, felnőttszállásra költöztetik, és megvonják a kiskorúaknak járó ellátást.

A kiskorú – és kísérő nélkül érkező – menekülteknek több támogatás jár, és joguk van részt venni egy 200 órás német nyelvtanfolyamon is. Védelmet kapnak, és Ausztriába vihetik a családjukat is. Kísérő nélkül a legtöbb kiskorú Afganisztánból vándorol Ausztriába, de sokan érkeznek Szomáliából, Szíriából, Irakból és Nigériából is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »