A Fed kész megkezdeni a jegybankmérleg csökkentését

A Fed előző, márciusi kamatdöntő ülésének szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyve alapján az ülésen első alkalommal került szóba a jegybankmérleg csökkentésének a megkezdése.

A Federal Reserve (Fed) monetáris politikai döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) március 14-15-i ülésén a piaci várakozásokkal teljes összhangban 25 bázisponttal 0,75-1,00 százalékra emelte az irányadó kamatsávot.

A döntést követően kiadott indoklás a folyamatosan erősödő gazdasági teljesítménnyel, a munkaerő-piaci helyzet javulásával és a jegybanki célhoz közelítő inflációval támasztotta alá a monetáris szigorító lépést. A közleményben egyúttal a Fed további, „fokozatos” szigorítási szándékáról adott egyértelmű jelzést. A gazdasági növekedést veszélyeztető kockázatokra pedig az elemzők által „enyhének” értékelt „nagyjából kiegyensúlyozott” kifejezést alkalmazta.

A közleménnyel egy időben a Fed az előző, decemberivel gyakorlatilag megegyező előrejelzést tett az idei várható gazdasági növekedésről: az éves GDP-növekedés eszerint 2,1 százalék, a munkanélküliség az év végén 4,5 százalék lesz.

Kapcsolódó cikkeink:

A maginflációs várakozását ugyanakkor 1,9 százalékra emelte december végére az eddig becsült 1,8 százalék helyett. A most nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvből viszont már kiderül, hogy a kamatemelésről szinte egyhangúlag hozott döntés ellenére az infláció várható alakulását illetően meglehetősen megoszlott a döntéshozók véleménye és eltérő nézetek alakultak ki az új elnök gazdaságösztönző elképzeléseinek várható gazdasági következményeiről is.

A kamatemelő döntés indoklásának megfogalmazásában a jegyzőkönyv tanúsága szerint a Fed a stabilitás megőrzése érdekében folytatott fokozatos monetáris szigorítás mellett jelezni kívánta a piacok számára azt is, hogy szükség esetén kész gyorsan közbelépni a folyamatok befolyásolása érdekében.

A monetáris döntéshozó testület ugyanakkor teljesen új fejleményként megvitatta a Fed 4,5 ezer milliárd dolláros kötvényállomány csökkentése megkezdésének a lehetséges módozatait is.

Az ülésen szóba került a tőzsdéken kialakult árfolyam-emelkedés is, amit többen „eltúlzottnak” neveztek.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »