A Trump-hatás erősen polarizálja az amerikai társadalmat

Az amerikai választók véleménye között egyébként is mély szakadék tátong politikai, kulturális és gazdasági kérdések tekintetében, ám egy nemrég végzett közvélemény-kutatás kimutatta, hogy Donald Trump elnök bevonása tovább polarizálja a társadalmat.

Egy, a Reuters és az Ipsos által közösen végzett, közel 14 000 ember részvételével készült, nagy volumenű felmérésben arra kérték a válaszadókat, hogy egy sor olyan állításról alkossanak véleményt – többek közt az adókról, a bűnözésről és a médiáról –, melyeket Trump tett. Sok esetben az eredmények azt mutatták: az emberek aszerint válaszoltak, hogy mit gondolnak az elnökről.

A megkérdezetteket ugyanis két csoportra osztották: a társaság egyik fele tisztában volt vele, hogy Trump szavairól kell véleményt alkotniuk, a másik fele azonban nem. Néhány esetben ez semmilyen hatással nem volt az emberek válaszaira, a legtöbb esetben azonban – különösen az érdekütközéses kérdések tekintetében – óriási ingadozást figyelhetünk meg az emberek hozzáállásában.

Vegyünk egy elég szélsőséges példát:

velemeny1

 

velemeny2

Fotók: Reuters

Mint az egyértelműen látszik: míg név nélküli tisztviselőre hivatkozva a republikánusok 33 százaléka mondta azt, hogy „ez rendben van”, addig Trumppal kapcsolatban több mint kétszeres ez az arány. (A közvélemény-kutatás további kérdéseit itt tudják megnézni.)

A felmérés utáni interjúkban több résztvevő azt mondta: tisztában van vele, hogy akár pozitívan, akár negatívan, de kivételezett Trumppal.

Egy 73 éves texasi egészségügyi dolgozó, Susie Stewart szerint a fenti példa a bizalmon alapul. Míg a legtöbb politikusnak meg kellene tiltani, hogy a személyes vagyonukat belekeverjék a kormány dolgaiba, addig az új elnök kiérdemelte ezt a jogot. Stewart – aki egyébként Trumpra szavazott – azt mondta az elnökről: „ő egy nagyon intelligens ember, valamint bebizonyította, hogy pokolian jó vezető. Egy építő. Úgy gondolom, hogy az ő üzleti érzékével pontosan tudja, mi a jó az országnak.”

Ugyanakkor a politikai spektrum másik oldalán is megfigyelhető ez a szélsőséges gondolkodás, ha Trump neve felmerül. Egy erősen Clinton-párti floridai demokrata, Howard House például közölte, hogy élből elutasít mindent, amit az elnök kiejt a száján. „Ha Trump azt mondja, hogy az ég kék, akkor kimegyek és ellenőrzöm” – fogalmazott.

Az általánosságban megfigyelhető, hogy míg a republikánusok jobban egyetértettek az állításokkal, ha tudták, hogy Trump mondta őket, addig a demokraták pont fordítva viselkedtek.

Donald Trump nem az első elnök, aki eléggé megosztja a társadalmat. A Washington Post 1995-ös felmérése például kimutatta, hogy a demokraták jobban preferálták a jogalkotási intézkedéseket, ha azt hitték, hogy az akkori elnök, Bill Clinton ötletei. A Hart Research Associates 2013-as közvélemény-kutatása pedig rávilágított, hogy sokkal szélsőségesebb hozzáállás volt megfigyelhető, ha a megfizethető ellátási törvényt (Affordable Care Act) a másik nevén, azaz Obamacare-ként tették bele a kérdésbe.

Forrás: Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »