Sikeresen ért véget Törökország szíriai hadművelete

Törökország befejezte az Eufráteszi Pajzs fedőnevű, a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) ellenzéki ernyőszervezettel együttműködve tavaly augusztusban indított hadműveletét Szíriában – jelentette be szerdán Binali Yildirim török miniszterelnök az NTV hírtelevízióban. Yildirim sikeresnek nevezte a török hadműveletet, ugyanakkor jelezte, hogy a hadsereg esetleg újabbakat indíthat.

„El-Báb városa teljes ellenőrzésünk alatt áll, ezzel az Eufráteszi Pajzs hadművelet véget ért. Amennyiben a továbbiakban szükséges lesz valamit tenni Szíriában, akkor az majd egy másik művelet lesz, más néven” – mondta a török kormányfő.

Yildirim szerint Ankara egy újabb hadművelet az Iszlám Állam terrorszervezet ellen, vagy nemzetbiztonsági veszély felmerülése esetén készíthet elő és hajthat végre. A nap folyamán a török nemzetbiztonsági tanács jelentette be, hogy „sikeresen befejezték a műveletet”.

Recep Tayyip Erdogan elnök és más török kormányzati vezetők korábban azt hangoztatták, hogy a török hadsereg erőit az Eufrátesztől nyugatra fekvő Manbídzs városa felé irányítják, amelyet részben a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia tart ellenőrzése alatt, ha nem vonulnak vissza a folyó keleti partjára. Török vezetők utaltak arra is, hogy csapataik részt vehetnek az Iszlám Állam szíriai fellegvára, Rakka felszabadításában is.

Kapcsolódó cikkünk: Befejeződött Báb felszabadítása

A török hadsereg tavaly augusztus 24-én Eufráteszi Pajzs fedőnéven hadműveletet indított Észak-Szíriában a lázadó Szabad Szíriai Hadsereggel (SZSZH) karöltve, hogy megtisztítson egy ötezer négyzetkilométeres, határ menti területet az általa terroristának tekintett fegyveresektől, köztük az Iszlám Államtól. Törökország másik nem titkolt célja a hadművelettel az, hogy megelőzze a kurd milíciák túlzott térnyerését a határrégióban.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »