Drasztikus lépésekre készül az USA és Izrael

További 2 millió dollárral (570 millió forinttal) csökkenti Izrael idei hozzájárulását az ENSZ költségeihez – jelentették be szerdán Jeruzsálemben.

Az idén ez már a második izraeli lefaragás: januárban 6 millió dolláros csökkentést határozott el Izrael, amely eredetileg 11,7 millió dollárt fizetett volna be 2017-ben az ENSZ kasszájába. A szerdai döntéssel 3,7 millió dollárra apadt az izraeli hozzájárulás.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök – aki egyúttal külügyminiszter is – azt az utasítást adta ki, hogy az ENSZ-től megvont pénzt a külügyminisztérium adja segélyként olyan fejlődő országoknak, amelyek „támogatják Izraelt nemzetközi szervezetekben”.

Izrael azért kezdte lefaragni januárban idei ENSZ-hozzájárulását, mert – megfogalmazása szerint – „vele szemben ellenséges” határozatokat hozott a világszervezet, egyebek közt a Biztonsági Tanács felszólította, hogy hagyjon fel zsidó telepek építésével olyan területeken, amelyekre igényt tartanak a palesztinok.

Washington a kéksisakosokon spórolna

Az Egyesült Államok kormányzata az ENSZ békefenntartói rendszerének gyökeres átalakítására készül, egyebek közt drasztikusan csökkenteni akarja a kéksisakosok létszámát – mondta Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerdán a Külkapcsolatok Tanácsának rendezvényén. Ez az átalakítás – mint Haley szavaiból kiderült – lényegében azt jelenti majd, hogy az Egyesült Államok radikálisan csökkenteni tervezi anyagi hozzájárulását az ENSZ békefenntartói küldetéseihez.

A nagykövet kifejtette, hogy áprilisban, amikor az Egyesült Államok lesz az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) soros elnöke, javasolni fogja a Kongói Demokratikus Köztársaságban szolgálatot teljesítő 19 ezer ENSZ-békefenntartó katona létszámának drasztikus csökkentését, ezt követően pedig hasonló karcsúsítást szeretne Haiti szigetén is.

„Nincs ott többé szükség ennyi kéksisakosra”

– mondta hozzátéve, hogy Washington hasonlóképpen csökkenteni szeretné az Elefántcsontparton és Libériában lévő békefenntartók létszámát is.

Haley hangsúlyozta, Washingtonnak nem egyszerűen az a célja, hogy spóroljon a kéksisakosok (a békefenntartók) misszióinak költségein, hanem mindenekelőtt azt szeretné elérni, hogy ezek a küldetések hatékonyabbak legyenek, és világos, egyértelmű stratégiai célok jegyében tevékenykedjenek.

„Megdöbbentő, hogy az ENSZ-ben jelenleg alapvető felmérések és értékelések sincsenek a békefenntartók tevékenységéről” – állította. Megerősítette, hogy az amerikai kormányzat a békefenntartó missziók összköltségeihez a hozzájárulását 29 százalékról 25 százalékra akarja csökkenteni.

A kéksisakosok évi költségvetése 7,9 milliárd dollár.

„Az Egyesült Államok a világ lelkiismerete, és e szerepünkről nem is akarunk lemondani, ám kitartunk amellett, hogy ezt az ENSZ-ben is értékeljék és tiszteletben tartsák” – hangoztatta az amerikai ENSZ-nagykövet.

Forrás: MTI/Reuters/AP

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »