Megvan, hány jelölt indulhat a francia elnöki székért

Tizenegy jelöltnek sikerült összegyűjtenie a francia elnökválasztáson induláshoz szükséges legalább ötszáz képviselői vagy polgármesteri aláírást – jelentette be szombaton Laurent Fabius, az francia alkotmánytanács elnöke, aki kihirdette az elnökjelöltek hivatalos listáját.

Az előző 2012-es elnökválasztáshoz képest eggyel több, 2007-hez képest pedig eggyel kevesebben mérkőzhetnek meg az államfői székéért, köztük két nő és kilenc férfi.

A legutóbbi, keddi összesítéskor nyolc jelöltnek – Francois Fillon konzervatív jelöltnek, a szocialisták előválasztáson megválasztott jelöltjének, Benoit Hamonnak, a favoritnak számító Emmanuel Macron független jelöltnek, a szuverenista Nicolas Dupont-Aignannak, a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchonnak, a kommunista Nathalie Arthaud-nak és Marine Le Pennek, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnökének, valamint még egy szuverenista és Európa-ellenes jelöltnek, Francois Asselineau-nak – már megvolt a szükséges ötszáz, választott tisztséget betöltő személy támogatói aláírása, amely alapfeltétele az elnökjelöltségnek.

A jelöltállítási folyamat pénteken fejeződött be, az alkotmánytanács szombaton további három politikus jelöltségét hitelesítette.

A szintén szuverenista jobboldali Jacques Cheminade, a párt nélküli, centrista Jean Lassalle képviselőn és Philippe Poutou munkás, az Új Antikapitalista Párt jelöltje is elindulhat az április 23-i első fordulóban.

A 42 ezer támogatói aláírásra jogosult választott képviselő kizárólag postán juttathatta el támogatói aláírását az alkotmánytanácsnak. Az aláírások hitelesítése után mind a 11 jelöltnek vagyonbevallást kell készítenie.

Az elnökjelöltek első televíziós vitáját hétfő este tartják.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »