Az Oxfordi Egyetemnek is sokba kerülhet a Brexit

Az Oxfordi Egyetem vezetői azt mondták, hogy Nagy-Britanniának mindenképp biztosítania kell az európai polgárok jogait a Brexit után is, különben a szigetország legrégebbi egyeteme jelentős károkat fog szenvedni, ha ezáltal elveszti tanárait.

A brit parlament még azt megelőzően szavaz az uniós polgárok jogainak megvédéséről, hogy aktiválnák a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, mely által hivatalosan is megkezdik a kilépési tárgyalásokat. A kormány reméli, hogy sikerül megállapodásra jutni az Európai Unióval az EU-állampolgárok jogait illetően.

A brit kormánynak a parlament részéről még nincs felhatalmazása a kilépési folyamat elindításának hivatalos bejelentésére. A felhatalmazásról szóló törvénytervezetet az elmúlt hetekben a londoni törvényhozás alsóháza és felső kamarája, a Lordok Háza is megtárgyalta, és a felsőház módosításokat fűzött a tervezethez.

Ezek egyike arra szólítja fel a brit kormányt, hogy vállaljon akár egyoldalúan garanciákat a már Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogainak érvényesülésére a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakra is. London azonban ezt csak viszonossági alapon hajlandó megtenni, vagyis elvárja, hogy a többi EU-tagállam is hasonló garanciákat vállaljon az ott élő britek jogosultságainak megvédésére.

35 oxfordi kollégiumi vezető elmondása szerint több kollégájuk – akinek nem garantálták a maradást – megijedt a kormány visszautasító magatartásától, és ezért távozni készül az országból.

Egy, a Times-nak írt levélben kifejtik, hogy a kormány eddigi ígéretei nem szolgáltak megnyugtatással:

„Az Oxfordi Egyetem nagyban támaszkodik az uniós polgárokra oktatók, kutatók és a kisegítő munkavállalók személyében. Ha ők elveszítik a jogukat arra, hogy itt dolgozhassanak, az egyetemünk hatalmas károkat fog szenvedni, amelynek – a kutatásokban vállalt szerepünk miatt – országszerte lesz visszhangja.”

Az Oxfordi Egyetem, melynek öregdiákjai között egyébként köszönthetjük Theresa May miniszterelnököt, Boris Johnson külügyminisztert, valamint Philip Hammond pénzügyminisztert, múlt hónapban visszautasította azt a pletykát, miszerint a Brexit miatt Franciaországban akarna új kampuszt építeni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / The Guardian / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »