Kanadába indulnak a Trump intézkedéseitől tartó illegális bevándorlók

Az Egyesült Államok és Kanada megállapodott arról, hogy a következő időszakban közösen próbálják felmérni a migránshullám növekedésének okait – jelentette be pénteken Ralph Goodale kanadai belbiztonsági miniszter, miután Ottawában tárgyalt amerikai kollégájával, John Kellyvel.

Goodale sajtóértekezletén úgy vélekedett, hogy országában senki nem javasol falat építeni a határ mentén – hozzátette azonban, hogy nagyon is szükség van a menedékkérők biometrikus és életrajzi adatainak alapos ellenőrzésére, mert csak így lehet kideríteni, hogy az illető honnan és milyen úton érkezett amerikai földre, mielőtt Kanadába akarna átlépni, ezen kívül ki kell küszöbölni a terrorcselekmények kockázatát.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök februárban a parlament előtt leszögezte: Kanada nem zárja le határait, továbbra is elfogadja az Egyesült Államokból illegálisan érkezők menedékkérelmét, de megfelelő intézkedésekkel szavatolni fogja a kanadaiak biztonságát.

A kérdés azért került ilyen hirtelen terítékre Ottawában, mert az elmúlt hetekben megemelkedett a határt távoli, elszigetelt, őrizetlen helyeken illegálisan átlépők száma, sok menedékkérő ugyanis attól tart, hogy kitoloncolják az Egyesült Államokból.

  • Kapcsolódó cikkeink:

„Kanada azért maradhat nyitott ország, mert a kanadaiak bíznak a bevándorlási rendszerben, a határok épségében és abban a segítségben, amelyet azoknak nyújtunk, akik biztonságot keresnek” – mondta akkor a miniszterelnök. Hozzátette: kormánya a jövőben is meg fogja találni az egyensúlyt a szigorú bevándorlási rendszer és a szükséget szenvedőknek nyújtandó segítség között.

Az ellenzéki kanadai konzervatívok ugyanakkor azt követelik, hogy a baloldali-liberális ottawai kormány vegye elejét a menedékkérők illegális beáramlásának, mondván, hogy ez biztonsági kockázatot jelent, és az országnak nincsenek erőforrásai, hogy gondoskodjon a menedékkérőkről.

Forrás: MTI / AFP

Friss hírek