Elektronikai vállalatokra is bírság vár kartellezés miatt

Helybenhagyta az Európai Unió Bírósága csütörtökön az Európai Bizottság korábbi döntését, amellyel 1,47 milliárd euró bírságot szabott ki hét elektronikai vállalatra, amiért árkartellt alakítottak ki a katódsugárcsöves képernyők piacán.

A brüsszeli testület megállapította, hogy a Philips, az LG Electronics, a Panasonic, a Samsung SDI, a Technicolor, az MTPD, a Toshiba és a tajvani Chunghwa 2006-ot megelőzően egy évtizeden keresztül felosztotta egymás között a piacot, és korlátozta a katódsugárcsöves képernyők gyártását az árak magasan tartása érdekében.

Az Európai Bizottság ezért 2012 decemberében 1,47 milliárd euró bírság megfizetésére kötelezte az érintett vállalatokat. A Chunghwa elkerülte a bírságot, amiért elsőként jelezte a kartellt, és együttműködött az uniós eljárásban.

A Samsung SDI fellebbezést nyújtott be a brüsszeli döntés ellen az uniós törvényszéken, azt azonban a luxembourgi bírói testület csütörtökön elutasította. Mint közölték, a bizottság a szükséges jogi normáknak megfelelően bizonyította, hogy a megbírságolt vállalatok versenyellenes magatartást folytattak.

Mint azt szerdán megírtuk, az EB – szintén kartellezés miatt – hat, autóba szerelhető klíma és motorhűtő berendezéseket gyártó beszállító céget büntetett, összesen 155,5 millió euróra. Bővebben

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »