Elszállt a francia jobboldal utolsó reménye

Alain Juppé korábbi miniszterelnök hétfőn Bordeaux-ban megerősítette: nem lesz jelölt a tavaszi francia elnökválasztáson, akkor sem, ha Francois Fillon „nyakassága zsákutcába vezet”.

„Országunk beteg” – mondta bordeaux-i sajtótájékoztatóján Juppé, aki jelenleg a város polgármestere. „Nekem már túl késő, de Franciaországnak még nem” – tette hozzá a republikánus politikus, aki számos kormányban töltött be miniszteri tisztséget, Jacques Chirac köztársasági elnök idejében pedig kormányfő is volt.

A 2007-2012 közötti Fillon-kormány konzervatív ex-külügyminisztere úgy látja, pártjának hívei új arcokat akarnak, mert a jelenlegi politikusok képtelenek egyesíteni a tömörülést és a szavazói bázist.

A 71 éves Juppé favoritnak számított a jobbközép tavaly téli előválasztásán, ám végül meglepetésre alulmaradt Fillonnal szemben, aki ellen azóta vizsgálatot indítottak a francia hatóságok, mert a gyanú szerint szenátorként fiktív állásban foglalkoztatta feleségét, aki több ezer euró fizetést vett fel, feltehetően el nem végzett munkáért.

A felmérések szerint Fillon, aki a botrány előtt az elnökválasztás legesélyesebb jelöltje volt, nem fog bejutni a második fordulóba. Minden közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a választás első fordulóját Marine Le Pen, a jobboldali radikális Nemzeti Front jelöltje nyeri meg, de a május 7-i második fordulóban alulmarad azzal szemben, aki másodikként jut be a döntő voksolási körbe.

A népszerűségi mutatók alapján ez valószínűleg nem Fillon lesz, hanem a centrista Emmanuel Macron korábbi gazdasági miniszter. A sors iróniája, hogy a felmérések szerint Juppének sokkal egyszerűbb dolga lett volna a második fordulóban, mint bármelyik másik mérsékelt elnökjelöltnek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Eközben Nicolas Sarkozy korábbi francia elnök hétfőn egy Twitter-bejegyzésben találkozóra hívta Fillont és Juppét, hogy „méltóságteljes és hiteles kiutat” találjanak a jelenlegi válságból, amely „komoly aggodalmat kelt a francia népben”.

Forrás: MTI/AFP/AP/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »