Irán hadrendbe állította az orosz légvédelmi rendszert

Irán sikeresen tesztelte az Oroszországtól vásárolt SZ-300-as légvédelmi rendszert nemrég egy hadgyakorlaton, és ezzel hadrendbe állította – jelentette szombaton az Irib állami tévé és a IRNA hírügynökség.

A kísérlet alkalmával különböző támadóeszközöket – egyebek között egy ballisztikus rakétát és egy drónt – semmisítettek meg. A 200 kilométer hatótávolságú, mozgatható SZ-300-as rendszer több célpontot – ballisztikus rakétákat, manőverező robotrepülőgépeket és alacsonyan szálló repülőgépeket – képes egyszerre észlelni, követni és megsemmisíteni. Az állami tévé felvételeket mutatott arról, hogy teherautók platójáról indítják a légvédelmi rakétákat az ország középső részén lévő sivatagban.

Oroszország tavaly szállította le Iránnak az SZ-300-as rendszert, kilenc évvel azután, hogy 2007-ben az ügyletről az első, 800 millió dolláros (232 milliárd forint) vételárat tartalmazó szerződést aláírták. Három évvel a szerződés megkötése után azonban Oroszország felfüggesztette az ügyletet, részben az ENSZ Irán elleni büntetőintézkedései, részben amiatt, hogy az Egyesült Államok és Izrael hevesen ellenezte az adásvételt.

Irán furcsán értelmezi az atomalkut

Irán az egyezmény ellenére továbbra is bőszen tesztelgeti a rakétáit, mondván az általuk gyártott ballisztikus rakétákat soha nem használnák más országok megtámadására, a velük végrehajtott kísérletekre pedig nem vonatkozik a 2015-ben tető alá hozott atomalku, mivel ezek nem képesek atomtöltet hordozására.

Donald Trump amerikai elnök hivatalba lépése óta ígéretet tett arra, hogy keményen fog fellépni Iránnal szemben, valamint a január 29-ei rakétateszt után figyelmeztette az országot, hogy a tűzzel játszik, ha folytatja viselkedését.

Az Irán és a nagyhatalmak között 2015-ben megkötött nukleáris megállapodás hatására azonban az ENSZ fokozatosan feloldja szankcióit Irán ellen, és Oroszország elkezdte a rendszer leszállítását. Irán már tavaly augusztusban – tesztelés nélkül – telepítette a rendszert a fordói urándúsító üzem közelében, Kom városában, hogy demonstrálja eltökéltségét az ország nukleáris létesítményeinek megvédésére.

Farzad Eszmaili táborok, az iráni légvédelem parancsnoka az Irib tévének nyilatkozva azt mondta: nemsokára tesztelnek egy hazai gyártású légvédelmi rendszert is, a Bavar 373-at, amely „modernebb” mint az SZ-300-as. „Az SZ-300-as rendszer végzetes az ellenségre nézve, és más légvédelmi fegyverekkel együtt rendszerbe állítva még biztonságosabbá teszi az ország légterét” – jelentette ki.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP/AFP/Kyodo

Friss hírek