Szíria ügyében tehetetlen az ENSZ, az oroszok diktálnak

Oroszország és Kína kedden megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozattervezetét, amellyel a testület szankciókat akart kiróni Szíriára, amiért Damaszkusz vegyi fegyvereket vetett be a hat éve tartó konfliktusban.

A Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok által benyújtott határozattervezet ellen Kína, Oroszország és Bolívia szavazott, Kazahsztán, Etiópia és Egyiptom pedig tartózkodott.

Egy határozat elfogadásához kilenc támogató szavazat, illetve az szükséges, hogy az öt állandó tag – Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia és Oroszország – egyike se vétózza meg a tervezetet.

Oroszország, amely összesen hét – Kína támogatásával hat – Szíria elleni  BT-határozatot akadályozott meg, közölte: a tervezet ártana az ENSZ égisze alatt a szíriai szemben álló felek között a múlt héten Genfben kezdődött béketárgyalásoknak.

A határozattervezet a vegyifegyver-támadásokban a gyanú szerint érintett 11 szíriai katonai parancsnokot és vezetőt, valamint 10 kormányszervezetet és vállalatot sújtott volna büntetőintézkedésekkel, és megtiltotta volna valamennyi ország számára helikopterek szállítását Szíriának. A nyomozók szerint ugyanis helikoptereket használtak a vegyifegyver-támadásokhoz.

Az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) közös vizsgálata szerint a szíriai kormány a felelős három, 2014-ben, illetve 2015-ben klórgázzal, az Iszlám Állam terrorszervezet pedig legalább egy mustárgázzal elkövetett támadásért.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a szavazás előtt néhány órával úgy vélte, hogy nem helyénvaló szankciókat kiróni Szíriára a tárgyalási folyamat kellős közepén, amelynek célja, hogy véget vessen a 2011 óta több mint 310 ezer ember életét kioltó konfliktusnak.

Szomorú nap ez a Biztonsági Tanács számára, amikor a tagjai mentségeket keresnek egy ENSZ-tagállam számára, amely saját  népét gyilkolja.  A világ kétségkívül veszélyesebbé vált az elutasítás után – hangsúlyozta a szavazás után Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet a Biztonsági Tanács ülésén.

A szavazás volt az első konfrontáció az ENSZ-ben Oroszország és az Egyesült Államok között, amióta a Moszkvával való kapcsolatok szorosabbra fűzését ígérő Donald Trump amerikai elnököt januárban beiktatták.

Forrás: MTI

 

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »