Íme Emmanuel Macron programja

A hat hét múlva esedékes francia elnökválasztás egyik favoritjának számító független jelölt, Emmanuel Macron hat nagy területen indít el reformokat, ha államfőnek választják, ezek pedig az oktatás és a kultúra, a munka világa, a gazdasági modernizáció, a közbiztonság, a nemzetközi kapcsolatok és a közélet moralizálása.

A magát „sem baloldalinak, sem jobboldalinak” valló Emmanuel Macron – aki a felmérések szerint a második helyen juthat be az elnökválasztás május 7-i második fordulójába, ahol a jelenlegi állás szerint le is győzheti Marine Le Pent, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnökét – csütörtökön mutatta be több mint háromszáz újságíró előtt mintegy harmincoldalas választási programját.

A program nagyrészt Macronnak az októberben megkezdett választási kampányában már bejelentett gazdasági és társadalompolitikai javaslatait foglalja össze, egyebek mellett a munkanélküli segélyezési rendszer átalakításával és kiterjesztésével a vállalkozókra, az oktatási programok jobb állami szerepvállalásával, a nyugdíjrendszerek fokozatos harmonizálásával (amellyel egyszer már 1995-ben Alain Juppé akkor kormányfő megpróbálkozott, de a kísérlet elbukott), valamint az úgynevezett kötelező lakhatási adó eltörlésével.

Macron konzervatív riválisával, Francois Fillonnal ellentétben a nyugdíjkorhatáron és a nyugdíjak összegén nem változtatna, de a legalacsonyabb nyugdíjakat havonta 100 euróval megemelné.

A majdnem egyórás sajtótájékoztató célja elsősorban az volt, hogy eloszlassa a francia sajtóban kialakult képet Macronról, miszerint nincs kidolgozott választási programja.

„Meg fogjuk tiltani a parlamenti képviselőknek, hogy a családtagjaikat vagy ismerőseiket alkalmazzák, hogy véget vessünk a nepotizmusnak” – mondta a szocialista kormány korábbi gazdasági minisztere a sajtótájékoztató előtt a Le Parisien című fővárosi napilapban csütörtökön megjelent interjúban. Bővebben

A közoktatásban 5 ezer új munkahelyet ígér Emmanuel Macron, miközben a közszférában 120 ezer munkahelyet megszüntetne. A hátrányos helyzetű negyedekben, azaz elsősorban a külvárosokban munkát vállaló tanároknak évi 3 ezer eurós bónuszt adna a centrista jelölt, s ugyanitt a munkáltatók is többletjuttatást kapnának a munkanélküliség csökkentése érdekében, mégpedig minden ott lakó alkalmazása után 15 ezer eurót. Macron környezte jelezte: tudatosan vállalják „a pozitív diszkriminációt” az elsősorban bevándorlók lakta negyedek felzárkóztatására.

A francia sajtó által egyértelműen szociálliberálisnak minősített programmal Macron nem titkolt célja a francia társadalomból és a munkaerőpiacról eltávolítani azokat az akadályokat, amelyek nehezítik a mobilizációt, s amelyek miatt az emberek nehezen váltanak munkát vagy lakhelyet. Ugyanakkor a közel tízszázalékos munkanélküliség csökkentése érdekében, a rugalmasság bevezetésével Macron arra is ügyelni akar, hogy a munka és jövedelem nélkül maradottak is védelmet kapjanak az államtól.

Az Ifop közvélemény-kutató intézet szerdán megjelent felmérése szerint Emmanuel Macron támogatottsága fokozatosan emelkedik, s a választók 24 százaléka szavazna rá, ha most tartanák az elnökválasztás első fordulóját. Marine Le Pen továbbra is az első helyen áll 25 százalékkal, de a héten egy kicsit visszaesett, míg Francois Fillon 21 százalékkal a harmadik. Negyedik helyen, 14 százalékkal Benoit Hamon, a Szocialista Párt megválasztott jelöltje áll, míg a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon 11 százalékot kapna.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »