Észak-Korea „könyörtelen csapásra” készül

Az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlatot kezdett szerdán, miközben Kim Dzsong Un észak-koreai vezető utasította országának haderőit, hogy készüljenek fel az ellenségre mérendő „könyörtelen csapásra”.

Az amerikai hadsereg szóvivője szerint a Foal Eagle kódnevű manőverekben 3600 amerikai katona vesz részt. Ez az első olyan gyakorlat, amely két hónapig tart majd – tette hozzá a szóvivő a teljes adatok ismertetése nélkül. Március 13-án egy másik, Key Resolve fedőnevű hadgyakorlat is kezdődik.

Dél-Korea az éves rendszerességgel megrendezett közös katonai manőverek védelmi jellegét hangsúlyozza, míg Phenjan ellene irányuló agressziónak, „burkolt hadüzenetnek” tekinti. Tavaly 300 ezer dél-koreai és 17 ezer amerikai katona vett rész a közös hadgyakorlatokon, beleértve az amerikai stratégiai erőket, valamint az amerikai légierőt.

A hasonló manőverek rendszeresen feszültséget keltenek a megosztott Koreai-félszigeten. Idén nem sokkal azt követően kezdődtek, hogy Észak-Korea ballisztikus rakétával hajtott végre kísérletet, továbbá Malajziában idegméreggel meggyilkolták Kim Dzsong Un féltestvérét, Kim Dzsong Namot.

Észak-Korea felkészül

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a hadsereg egyik alakulatának főhadiszállását meglátogatva üdvözölte a katonáknak az amerikai és dél-koreai ellenséggel szembeni „éberségét”, továbbá azokat a hatalmas erőfeszítéséket, amelyeket egy invázióra tekintettel tesznek – közölte szerdán a KCNA helyi állami hírügynökség.

Kim Dzsong Un egyúttal utasította katonáit, hogy dolgozzanak ki teljes körű ellenlépéseket egy váratlan ellenséges légitámadásra.

Hvang Kjo Ahn dél-koreai ideiglenes elnök ugyanakkor országának lakosait arra figyelmeztette, hogy határozottan válaszoljanak minden észak-koreai provokációra, és keressék a lehetőséget a szomszédjuk elleni ENSZ-szankciók megerősítésére.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/EFE/Reuters/Yonhap

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »