Újabb fordulat: Fillon ismét versenyben

Francois Fillon francia konzervatív elnökjelölt lehagyta Emmanuel Macron centrista jelöltet és feljött a második helyre, két hónappal a választás első fordulója előtt – derült ki egy friss felmérésből.

Az Elabe közvélemény-kutatóintézet felmérése szerint – amelyet a BFM hírtelevízió ismertetett szerdán – a családtagjai állítólagos fiktív parlamenti asszisztensi állásai miatt botrányba keveredett Francois Fillon népszerűségi mutatója a múlt hétvégén három százalékpontot emelkedett, és a konzervatív jelölt jelenleg a második helyen áll az első fordulóban, miközben Emmanuel Macron öt százalékpontot veszített és visszacsúszott a harmadik helyre.

A felmérés szerint ha most tartanák a francia elnökválasztás első fordulóját, azt továbbra is Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke nyerné meg a szavazatok 27 százalékával, amennyiben a centrista Francois Bayrou is elindul az elnökválasztáson. A Modem nevű párt elnöke várhatóan szerdán jelenti be, hogy megméretteti-e magát áprilisban. Ha Bayrou nem indul, Le Pen 28 százalékra számíthat az első fordulóban.

Francois Fillon jelenleg 20 vagy 21 százalékra számíthat az első fordulóban Francois Bayrou indulásától függően, ez három pontos javulás ugyanennek a közvélemény-kutatóintézetnek a két héttel ezelőtti felméréshez képest. Az ügyészségi vizsgálat megindulását követően a közvélemény előtt és a saját pártjában is meggyengült konzervatív jelölt a jelenlegi állás szerint újra erősödni látszik, és ismét esélye van bejutni a második fordulóba.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A függetlenként induló Emmanuel Macron, a szocialista kormány volt gazdasági minisztere eközben öt pontot esett vissza, amit elemzők szerint elsősorban az a múlt heti megszólalása okozott, amelyben „emberiesség elleni bűntettnek” nevezete a gyarmatosítást. A centrista politikus jelenleg 17 illetve 18,5 százalékon áll Francois Bayrou indulásától függően, s a harmadik helyen végezne az első fordulóban.

Francois Bayrou, a centrista Modem elnöke a szavazatok 6, a szocialista Benoit Hamon és a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon is 12 százalékát kapná meg, ha most tartanák az első fordulót.

Az Opinonway közvélemény-kutatóintézet szerint – amely mindennap méri a jelöltek esélyei – egyelőre nem változott a sorrend. Marine Le Pen áll az első helyen 26 százalékkal, őt követi Emmanuel Macron 21 százalékkal, Francois Fillon pedig 20 százalékon állt szerdán az Opinionwaynél.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »