Hamarosan jön Trump új beutazási rendelete

Donald Trump amerikai elnök megnevezte új jelöltjét a munkaügyi tárca élére, s a jövő hétre ígérte a beutazásról szóló új elnöki rendeletet.

Több mint egyórás sajtókonferenciájának elején az elnök bejelentette: Alexander Acostát jelöli a munkaügyi minisztérium élére, miután több republikánus szenátor negatív álláspontja miatt a korábbi jelöltje, Andrew Puzder szerdán visszalépett a jelöltségtől.

Acosta a Florida Nemzetközi Egyetem jogi karának dékánja, korábban a Szakszervezeti Kapcsolatok Országos Tanácsának elnökségi tagja, azt megelőzően pedig George W. Bush kormányának tisztségviselője volt. Ha a szenátus megszavazza, ő lesz a Trump-kormányzat első spanyolajkú tagja.

„A Fehér Házban nincs zűrzavar”

Bevezető nyilatkozatában Donald Trump leszögezte, hogy a sajtóban megjelenő információkkal ellentétben a Fehér Házban nincs zűrzavar, a rendszer „olajozottan működik”, ellenben éppen ő örökölt „kaotikus helyzetet”.

Bírálta a sajtót, amely szerinte „olyan tisztességtelen lett, hogy muszáj erről beszélnünk, mert ha nem szólunk, akkor ezzel rossz szolgálatot teszünk az amerikai embereknek”. Leszögezte, hogy megítélése szerint a média azért próbálja támadni a kormányzatot, mert azt teszik, amit megígértek.

Felsorolta kormányzata néhány eddigi döntését: az előrelépést a határok biztonságának garantálásában, a munkahelyteremtést, a kormányzati szabályzók csökkentését, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcot.

Bejelentette, hogy a jövő héten nyilvánosságra hozza a bevándorlást szabályozni kívánó új elnöki rendeletet, március közepéig pedig meglesz az egészségbiztosításról szóló új tervezet is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

„Folytatjuk a nyomásgyakorlást Iránra és a terrorizmus elleni harcot”

Kijelentette, hogy kormányzata folytatja a nyomásgyakorlást Iránra, mindaddig, amíg „a probléma nem oldódik meg”. Nem fejtette ki azonban, hogy az eddigi szankciók mellett a nyomásgyakorlás milyen további eszközeit, módjait kívánja alkalmazni a perzsa állam ellen.

A terrorizmusról szólva kifejtette, hogy „az Iszlám Állam úgy terjed, mint a rákbetegség”. Iránt nevezte meg a terrorizmus fő támogatójaként. A terrorizmus elleni harc fontosságát hangsúlyozva leszögezte: választási ígéretéhez híven újjáépíti a szerinte meggyöngült amerikai haderőt. Elmondta, hogy már utasítást adott az ehhez szükséges tervek elkészítésére.

  • Trump megvédte Flynnt
Kérdésre válaszolva Donald Trump ismét megvédte Michael Flynn lemondott nemzetbiztonsági tanácsadót. „Mike Flynn kiváló ember, szerintem semmi rosszat nem tett. A dolgát végezte” – fogalmazott, de leszögezte, hogy Flynn nem tájékoztatta a tényekről Mike Pence alelnököt, majd el is feledkezett a dolgokról. „Ez viszont elfogadhatatlan volt” – szögezte le. Hozzátette: „az igazi probléma azonban az, hogy titkosított információkat törvénytelenül kiadtak”.

Szükséges a jó viszony kialakítása az oroszokkal

Szintén kérdésre válaszolva tért ki Oroszországra. Nagyon határozottan leszögezte: nincs kapcsolata Oroszországgal, s fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy az amerikai sajtóban erről folyó viták Putyin orosz elnöknek használnak.

Az egyik újságíró az elmúlt napokban történt orosz provokációkról – köztük az amerikai partok mentén cirkáló orosz felderítő hajóról – kérdezte, mire Trump leszögezte: ez „nem jó”, nem gondolja, hogy Putyin teszteli őt, de nem kíván válaszlépést tenni. „Nukleáris holokauszt lenne belőle” – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy szükséges a jó viszony kialakítása Oroszországgal. Bár hozzátette: még nem tudja, hogy sikerül-e megállapodást kötnie Oroszországgal. „De legalább megpróbáltam” – tette hozzá.

  • További cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »