Egyelőre marad a fagyos orosz-amerikai viszony

Jelenleg nincsenek meg a szükséges feltételek az Oroszországgal folytatandó katonai együttműködéshez – jelentette ki James Mattis új amerikai védelmi miniszter a NATO csütörtöki brüsszeli védelmi miniszteri ülését követő sajtótájékoztatóján.

„Jelenleg nem vagyunk olyan helyzetben, hogy katonai együttműködést folytassunk Oroszországgal. A politikai vezetők azonban meg fognak próbálni közös nevezőre jutni” – mondta sajtótájékoztatóján Mattis nem sokkal azután, hogy orosz kollégája, Szergej Sojgu Moszkvában arról beszélt, hogy készek felújítani az együttműködést Washingtonnal.

Az amerikai hadsereg egyik legtapasztaltabb stratégájának számító Mattis közölte, országa elkötelezett az Oroszországgal folytatott együttműködés helyreállítása iránt, de realistának kell lenni, és biztosítani kell, hogy a NATO diplomatái „az erő pozíciójából tárgyalhassanak” Moszkvával.

Az amerikai elnökválasztásba történő állítólagos orosz beavatkozást firtató kérdésre Mattis azt válaszolta: „Most csak annyit mondanék, nagyon kevéssé kétséges, hogy több esetben is beavatkoztak vagy megpróbáltak beavatkozni demokratikus választásokba.”

Amerikai hírszerzési jelentések szerint Moszkva internetes támadások révén beavatkozott az elnökválasztásba a – végül elnökké is választott, republikánus párti – Donald Trump győzelme érdekében.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A védelmi miniszter Oroszországra vonatkozó megjegyzései szakértők szerint ellentétben állnak Trump korábbi kijelentéseivel, azt mutatják, hogy jóval nehezebb a viszony normalizálása, mint azt a milliárdos gondolta a kampánya során.

Mattis szerdán hangsúlyozta, a NATO tagállamainak eleget kell tenniük a védelmi kiadásaik növelésére vonatkozó vállalásaiknak, ha el akarják kerülni a szövetség tevékenységéhez nyújtott amerikai hozzájárulás mérséklését. A szövetségesek megnyugtatására ugyanakkor kiemelte: a transzatlanti kapcsolatok alapköve továbbra is a NATO, amely „a modern történelem legsikeresebb és legerősebb katonai szövetsége”.

Elemzések szerint az Egyesült Államok többet fordít katonai kiadásokra, mint a szervezet többi tagállama együttvéve.

Forrás: MTI

Friss hírek