HRW: szisztematikusan használtak vegyi fegyvereket Aleppo ostrománál

A szíriai kormányerők vegyi fegyvereket vetettek be a lázadók uralta kelet-aleppói negyedek tavalyi ostroma alatt – állapította meg hétfőn közzétett jelentésében a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő csoport.

A damaszkuszi rezsim helikopterekkel dobott le klórgázzal töltött bombákat Aleppó lakónegyedeiben legalább nyolc alkalommal 2016. november 17. és december 13. között – olvasható a New York-i székhelyű szervezet jelentésében, amely szemtanúkkal készített interjúkon, valamint videó és fényképfelvételek, illetve a közösségi médián közzétett bejegyzések kiértékelésén alapszik.

A HRW ugyanakkor nem talált bizonyítékot arra, hogy a damaszkuszi rezsimmel szövetséges Oroszországnak köze lett volna a vegyifegyver-támadásokhoz. Utalt azonban Moszkvának a szíriai hadsereg támogatásában játszott kulcsszerepére, különösen Aleppó teljes elfoglalásával összefüggésben.

Ole Solvang, a HRW szükséghelyzeti helyettes igazgatója egy interjúban elmondta: az, ahogy a vegyifegyver-támadások követték a frontvonalat, azt mutatja, hogy lényegi elemét képezték az offenzívának.

„Ez erősen utal arra, hogy a klórgáztámadásokat összeegyeztették az általános katonai stratégiával. És erősen utal arra is, hogy a magas rangú katonai tisztségviselők, az aleppói hadműveletekkel megbízott parancsnokok tudták, hogy klórgázt vetnek be” – tette hozzá.

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW), amely az 1993. január 13-án megkötött vegyifegyver-egyezmény végrehajtását ellenőrzi, egyelőre nem kommentálta a dokumentumot. Az egyezményhez, amely tiltja a klórgáz fegyverként történő alkalmazását, Szíria is csatlakozott 2013-ban.

Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya és legfontosabb szövetségese, Oroszország, amely katonai erőkkel avatkozott be a konfliktusba, ismételten cáfolta, hogy csapataik vegyi fegyvereket vetettek be – Moszkva és Damaszkusz a szíriai fegyveres ellenzéki csoportokat tette felelőssé az ilyen jellegű támadások végrehajtásáért.

Tavaly november közepén Oroszország a helyszínen vett, kiértékelt mintákra hivatkozva azt állította, hogy Kelet-Aleppó egyik negyedében a damaszkuszi rezsim ellenzékéhez tartozó erők vetettek be mérgező klórgázt a civil lakosság és a szíriai kormányerők katonái ellen.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az elemi klór széles körben használt és egyszerűen hozzáférhető anyagnak számít, így például a víz vegyi úton történő tisztításában is használják. A klórgázt először az első világháborúban használták vegyi fegyverként. A tüdőbe jutva a klór reakcióba lép a vízzel, ami sósavat alkot, ez viszont a klórgáznak kitett ember halálához vezethet.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »