Trump békülni próbál Kínával

Barátságos hangvételű levelet küldött az amerikai elnök kínai kollégájának: Donald Trump azt írta Hszi Csin-pingnek, hogy szeretne együtt dolgozni vele a kölcsönösen előnyös kétoldalú kapcsolatok fejlesztésén – közölte a washingtoni Fehér Ház helyi idő szerint szerdán.

Trump levelében megköszönte Hszi korábbi üzenetét, amelyben a kínai államfő az új amerikai elnök beiktatásához gratulált. Egyúttal kifejezte újévi jókívánságait is a Kínában nemrég kezdődött kakas éve alkalmából. A két vezető közvetlenül még nem beszélt egymással Trump hivatalba lépése óta. A Reuters hírügynökség szerint az amerikai elnök a levél elküldésével „megtörte a jeget”.

Lu Kang kínai külügyi szóvivő szokásos napi sajtótájékoztatóján közölte, hogy nagyra értékelik Trump elnök ünnepi jókívánságait. Arra az újságírói felvetésre, hogy az amerikai elnök több más ország vezetőjét már telefonon is felhívta, de Hszit még nem, a szóvivő azt felelte, hogy ennek nem tulajdonítanak jelentőséget.

Pekingi diplomáciai források szerint a kínai vezetés aggódik amiatt, hogy Hszi kínos helyzetbe kerülhet, ha egy esetleges telefonbeszélgetés az amerikai elnökkel rosszul alakulna, és annak részletei a sajtóban kitudódnának, ahogy az megtörtént Trump és az ausztrál miniszterelnök esetében múlt héten.

„Egy ilyen eset rettenetesen kínos lenne a kínai elnöknek és a kínai embereknek” – mondta egy diplomáciai forrás a Reutersnek.

Egy magas rangú nyugati diplomata úgy vélte, nem valószínű, hogy Kína különösebben sürgetne egy közvetlen telefonbeszélgetést a két elnök között. „Kína számára fontos, hogy ezek a dolgok ellenőrzött közegben történjenek, ezt viszont a kiszámíthatatlan Trumppal nem tudják garantálni” – mondta.

Számos olyan téma van, amelyben Trump esetleg Kína számára váratlan és kellemetlen kijelentéseket tehet. Ilyen terület például Tajvan vagy a kereskedelem kérdése.

A kínai vezetést decemberben felbosszantotta, hogy Trump fogadta a megválasztásához gratuláló tajvani elnök telefonhívását, több évtizedes hagyományt törve meg ezzel. Az Egyesült Államok ugyanis Tajvannal csupán nem hivatalos kapcsolatban van 1979 óta, vagyis mióta Pekinggel diplomáciai viszonyt létesített, és elfogadta azt a pekingi álláspontot, hogy csak egy Kína van, Tajvan pedig Kína szakadár tartománya.

Trump decemberben azt mondta, hogy hazájának újra kellene gondolnia a Tajvanhoz fűződő viszonyát és nem feltétlenül kellene ragaszkodnia az „egy Kína” elvhez.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »