Adevărul: a Grindeanu-kabinet jóvátehetetlenül kompromittálta magát

A hétfői bukaresti lapokban megjelent véleménycikkek többsége szerint a büntető törvénykönyv (Btk.) korrupcióellenes szigorának enyhítésére tett kísérletével a Sorin Grindeanu vezette szociálliberális kormány eljátszotta hitelét, és a példátlan számban utcára vonult tüntetők most már nem elégszenek meg a vitatott rendelet visszavonásával, a tiltakozási hullám nem fog elülni, amíg a Grindeanu-kormányt nem váltják le.

A liberális Adevarulban Mircea Morariu úgy véli, indokolt a tüntetéssorozat folytatása, mert a PSD-ALDE koalíció semmi jelét nem adta annak, hogy letett volna a párt körül rajzó bűnözők tisztára mosásáról. “Milyen garanciánk van arra, hogy a kormány nem fogja ugyanilyen erkölcstelen, csaló, hazug és groteszk módon folytatni tevékenységét?” – tette fel a kérdést a szerző, aki szerint a Grindeanu-kabinet jóvátehetetlenül kompromittálta magát.

Traian Ungureanu ugyancsak az Adevarul hasábjain kifejti: Románia zsákutcába került, pedig mindenki tudta, hogy a 28 éve “visszaeső PSD, ha egyedül marad hatalmon, veszélyesebb, mint egy kannibál dada”. Szerinte az a sok ember, aki most utcára vonult ellene, megtakaríthatta volna ezt a dühöt és tehetetlenséget, ha vette volna a fáradságot, és decemberben elmegy szavazni.

Szintén az Adevarul közölte Andrei Plesu “Nincsenek politikusaink, nincsenek pártjaink” című írását, amelyben azt állítja: Románia legnagyobb problémája az, hogy politikustársadalma jórészt korrupt, faragatlan, felelőtlen, öntelt és buta emberekből áll. A szerző úgy véli, Liviu Dragnea normális körülmények között legfeljebb egy ravasz kaszinótulajdonos lehetne, nem pedig a legnagyobb kormánypárt és az egész ország vezetője, de az ellenzéki pártokban sem jobb a helyzet, így bármennyire is reményteli a civil öntudat újjáéledése, nincs kivel helyettesíteni a hitelvesztett politikusokat.

A konzervatív Romania Libera vezércikkében Razvan Chiruta úgy vélekedik, a PSD-nek a Grindeanu-kormányt is hatályon kívül kell helyeznie mentorával, Liviu Dragneával együtt. A párt választásokon nyert jogot a kormányzásra, azt felelősségteljesen és átláthatóan folytatnia kell, de meg kell értenie, hogy nyugdíjemelésekre kapott felhatalmazást, nem pedig arra, hogy maffia-stílusú kiváltságokat biztosítson korrupt politikusai számára – írta a lap publicistája.

Szintén a Romania Liberaban Silviu Sergiu arról ír, hogy miután sikerült megvédeniük az igazságszolgáltatást a politikusok visszaéléseitől, a románoknak most az igazságszolgáltatás túlkapásaitól kell megvédeniük magukat. Miután az emberek bebiztosítják magukat, hogy a PSD nem fogja eltörölni a korrupt politikusok bűnlajstromát, valóban rendbe kell tenni a Btk.-t, és azokat a rendelkezéseit is ki kell javítani, amelyek az ügyészség visszaéléseit lehetővé tették, és arra is törvényi garanciák kellenek, hogy a titkosszolgálatok nem avatkoznak be többé az igazságszolgáltatásba – vélekedett a szerző.

Letett a román igazságügyi minisztérium arról, hogy a parlament elő terjesztendő törvénytervezettel kezdeményezze a büntetőjog módosítását – derült ki a tárca hétfői közleményéből, miközben Romániában csaknem egy hete százezrek tüntetnek amiatt, hogy a kormány sürgősségi rendelettel próbálta módosítani a büntető törvénykönyvet (Btk.) és perrendtartást.

A kormány korábban azzal indokolta a Btk. módosításának szükségességét, hogy az alkotmánysértőnek bizonyult rendelkezéseket ki kell javítani. A Sorin Grindeanu vezette román szociálliberális kormány a tüntetések hatására vasárnapi rendkívüli ülésén hatályon kívül helyezte a Btk.-t módosító korábbi vitatott sürgősségi rendeletét. A kormány akkor még azt közölte: a miniszterelnök felkérte az igazságügyi minisztériumot, hogy sürgősen kezdeményezzen közvitát valamennyi politikai párt és a civil társadalom bevonásával a Btk. és a büntető perrendtartás módosítása ügyében, hogy a büntetőjogot egy szabályos parlamenti eljárás keretében az alkotmánybírósági döntésekhez, az európai irányelvekhez igazítsák.

A tüntetések azonban a sürgősségi rendelet hatálytalanítása után is folytatódtak Romániában, egyes hírforrások szerint vasárnap este országszerte félmillió ember tüntetett a Grindeanu-kormány ellen. A demonstrálók azt állították, nem bíznak már abban, hogy a szociálliberális kormánykoalíció nem fog ismét tisztességtelen módszerekkel próbálkozni, hogy megmentse a felelősségre vonástól a korrupt politikusokat.

A szociálliberális kormánykoalícióhoz közel álló Jurnalul Nationalban Sabina Iosub nem jósol hosszú jövőt a PSD élén Dragneának, arra hivatkozva, hogy a fegyelmezett és eredményközpontú párt mindig leváltotta azokat a vezérigazgatókat, akik hibát hibára halmoznak, és nem képesek szállítani az elvárt eredményeket.

A jobboldali Hotnews.ro portálon Dan Tapalaga és Cristian Pantazi felhívja a figyelmet arra, hogy nem szabad a válságot tovább nyújtani az előrehozott választások meggondolatlan erőltetésével. Úgy vélekedtek: a Grindeanu-kormány eljátszotta hitelét, hatalmával visszaélve törvényerőre próbálta emelni a rablást, ezért mennie kell, de a PSD mint párt a decemberi választásokon aratott nagyarányú győzelmével felhatalmazást nyert a kormányzásra, amelyet szerintük – Grindeanu és Dragnea nélkül – folytatnia kell.

Liviu Dragnea, a román kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke hétfőn közölte, hogy teljes mértékben támogatja a Sorin Grindeanu vezette bukaresti kormányt.

Dragnea a román szociáldemokraták egyik hétfői ülése után nyilatkozott a médiának. A politikus cáfolta, hogy feszültségek lennének a párton belül, vagy nézeteltérések alakultak volna ki közte és Grindeanu között. “A kormányfő és a jelenlegi kormány élvezi a teljes támogatásomat” – mondta Dragnea.

Forrás: MTI/Kitekintő

Friss hírek

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »