Erőteljesen romlik Kína és Dél-Korea viszonya a THAAD rakéták miatt

A kínai kormány összesen 43 megtorló intézkedést hozott az elmúlt hét hónapban Szöul ellen a THAAD típusú rakétavédelmi komplexum Dél-Koreába tervezett telepítése miatt, a szankciók főleg a szórakoztatóipart és az importáruk piacát érintik – közölte pénteken a Koreai Nemzeti Egyesítés Intézete.

Az intézet összesítése szerint a tavaly életbe léptetett kínai büntetőintézkedések közül 23 kulturális, 15 kereskedelmi, 5 pedig diplomáciai, politikai és katonai területet érintett.

Kína szankciói egyre agresszívebbé válnak és a két állam közötti kapcsolatok egyre több területére terjednek ki – figyelmeztetett az agytröszt, amely szerint nagy a valószínűsége, hogy a pekingi vezetés a jövőben bojkottot hirdet a dél-koreai árukra, vagy akár Szöul-ellenes tiltakozó meneteket rendez.

Peking a büntetőintézkedések keretében megtiltotta például dél-koreai művészeknek, hogy fellépjenek Kínában, szigorúbb szabályokat vezetett be az olyan népszerű dél-koreai áruk importjára is, mint például a kozmetikumok vagy az elektromos autók akkumulátorai. Kína egyben betiltotta a két ország közötti charterjáratokat is, ami nagyban kihatott Dél-Korea turisztikai szektorára.

James Mattis amerikai védelmi miniszter csütörtökön Szöulban tett látogatása során megerősítette, hogy a THAAD típusú rakétavédelmi komplexumot még az idén telepítik Dél-Koreában. Amióta csak felmerült a THAAD-rendszer telepítése, Kína hevesen tiltakozik ellene, mert álláspontja szerint felborítaná a térségbeli biztonságpolitikai egyensúlyt.

Washington és Szöul ugyanakkor azt hangoztatja, hogy a rendszer célja elsősorban megvédeni Dél-Koreát Észak-Korea ballisztikus fegyvereitől.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Stagfláció várhat a britekre

Hét hónapja nem mért mélypontra süllyedtek, jóllehet továbbra is élénkülést mutatnak a brit gazdaság aktivitásának csütörtökön ismertetett előzetes szeptemberi jelzőszámai. A tizenkét havi fogyasztói infláció emellett a múlt hónapban 3,2 százalékra gyorsult - soha nem mértek még ilyen hirtelen ugrást.

Read More »

30 millió lakás áll üresen Kínában

Kína ingatlanpiacát évek óta túlkínálat jellemzi, az ingatlanfejlesztők csak építenek és építenek, akkor is, ha éppen nincs kereslet a lakásokra. Ennek köszönhetően mára közel 30 millióra nőtt azoknak a lakásoknak a száma, amelyek eladatlanul, üresen állnak.

Read More »